Сблъсъци между съюзници на САЩ арабски и кюрдски бойци в Източна Сирия убиха 3 и повишиха напрежението

...
Сирийски опозиционни активисти казват, че са избухнали сблъсъци между две
Коментари Харесай

Сирийски опозиционни активисти казват, че са избухнали сблъсъци между две подкрепяни от САЩ групи в Източна Сирия , причинявайки смъртта на трима въоръжени мъже

От BASSEM MROUE Associated Press, 28 август 2023 г., 7:24 сутринта Сирия, причинявайки смъртта на трима въоръжени мъже и повишавайки напрежението в региона, където са разположени стотици американски войници, казаха опозиционни активисти.

Сблъсъците пораждат опасения за повече разделения между подкрепяните от САЩ кюрдски и арабски бойци в източна Сирия, която граничи с Ирак и където групировката "Ислямска държава" някога се е радвала на широко присъствие. Подкрепяните от САЩ бойци играят основна роля в насочването към спящи клетки на групировката "Ислямска държава", които все още извършват смъртоносни атаки.

Сблъсъците в понеделник дойдоха ден след подкрепяните от САЩ и ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили задържаха командира на бивша съюзническа група и няколко други членове на неговата фракция, след като бяха поканени на среща в североизточния град Хасакех в неделя.

SDF не потвърдиха задържането на Ahmad Khbeil, по-известен като Abu Khawla. Той оглавява Военния съвет на Дейр ел Зур, който беше съюзник на SDF в дългогодишната им битка срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Представители на SDF не отговориха веднага на въпросите на Асошиейтед прес относно ареста.

Рами Абдурахман, ръководител на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, опозиционна война monitor каза, че SDF са загрижени, че Khbeil отваря връзки със сирийското правителство, както и с Турция, чиито войски са извършили няколко нахлувания срещу кюрдски бойци в Северна Сирия от 2016 г. насам.

Арестът на Khbeil може да увеличи напрежението между кюрдите и арабите, тъй като повечето от неговите поддръжници, които също бяха задържани, принадлежат към могъщо племе в Източна Сирия. През юли сблъсък между двете страни доведе до смъртта на поне един арабски боец.

В понеделник няколко опозиционни активисти съобщиха за сблъсъци между страните в селата в Дейр ел Зур. Обсерваторията и Омар Абу Лейла, базиран в Европа активист, който следи събитията в региона, казаха, че трима членове на военния съвет на Дейр ел Зур са били убити. Други активисти казаха, че разгневени представители на арабските племена са прорязали пътища в провинцията в знак на протест срещу SDF.

Обсерваторията също така съобщи, че членове на кюрдската полиция, известни като Asayesh, са нахлули в офиси на новинарската мрежа Baz, активистки колектив, и задържа петима граждански журналисти, включително ръководителя на мрежата. Обсерваторията каза, че мрежата е финансирана от Khbeil.

Новинарската мрежа Baz каза в изявление, че кюрдски бойци са задържали нейни журналисти, конфискували са оборудване и са поели контрола над нейните офиси.

Във всеки един ден има най-малко 900 американски войници в Източна Сирия, заедно с неразкрит брой изпълнители. Те си партнират със SDF, за да работят за предотвратяване на завръщането на групировката "Ислямска държава".

____

Авторът на Associated Press Маамун Юсеф в Кайро допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР