Протести разтърсват контролирани от правителството райони в Южна Сирия, докато икономиката се разпада

...
Сирийски опозиционни активисти казват, че протести са избухнали в две
Коментари Харесай

Сирийски опозиционни активисти казват, че протести са избухнали в две контролирани от правителството провинции в южната част на фона на широко разпространения гняв срещу увеличаването цените, сривът на сирийския паунд и намаляващата покупателна способност на много хора в разкъсаната от война страна

От KAREEM CHEHAYEB и BASSEM MROUE Associated Press, 21 август 2023 г., 7:44 AM Сирия на фона на широко разпространения гняв от нарастващите цени, сривът на сирийския паунд и намаляващата покупателна способност на много хора в разкъсаната от война страна, казаха опозиционни активисти.

Редките протести все още са ограничени до Южна Сирия и са далеч от правителствените крепости по крайбрежието на Средиземно море, столицата Дамаск и най-големите градове, включително Алепо и Хомс.

Протестите дойдоха седмица след като сирийският президент Башар Асад издаде два указа, удвояващи заплатите и пенсиите в публичния сектор, предизвиквайки инфлация и усложнявайки икономическите проблеми за другите.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Щатският долар се повиши от 7 000 сирийски паунда в началото на 2023 г. до 15 000 сега. В началото на въстанието в Сирия, превърнало се в гражданска война през 2011 г., доларът се търгуваше за 47 паунда.

Протестите бяха съсредоточени в южния град Свейда, дом на друзското малцинство в страната и близката провинция Дараа, често смятана за родното място на въстанието в Сирия преди 13 години. Спорадичните протести в Швеция срещу правителството и корупцията се засилиха и прераснаха в насилие, докато Дараа, отново под контрола на правителството от 2018 г., преживя висока престъпност и сблъсъци между милиции.

Във вторник нямаше незабавен коментар от правителството относно втория ден на протестите в Швейда и Дараа.

В неделя проправителствената радиостанция Sham FM съобщи, че окончателното изпитите във филиалите на Дамаския университет в Швейда бяха отложени до второ нареждане, тъй като някои студенти не можаха да стигнат до кампуси поради затворени пътища.

Решението на Асад да повиши заплатите и пенсиите идва като правителството с парични затруднения продължава да преструктурира скъпа програма за субсидиране на гориво, бензин и жито за хляб. Скоро след решението цените на градския транспорт и горивата се увеличиха. Икономиката вече изпитва затруднения след години на конфликти, корупция и лошо управление и водени от Запада санкции срещу правителството заради обвинения във военни престъпления и участие в незаконна търговия с наркотици.

В него се казва, че протестиращите идват в столицата на провинцията от близките села.

Британският сириец Обсерватория за човешки права, опозиционен военен наблюдател, съобщи, че протестиращите са затворили главните пътища в Швейда, включително пътя, водещ до местната централа на управляващата партия Баас на Асад.

В Провинция Дараа, където протестите срещу правителството през март 2011 г. се разпространиха в цялата страна, протестиращите маршируваха в села, включително Нава, Джасем Санамейн и Даел, призовавайки за падането на правителството на Асад и за изгонване на иранското влияние от региона, според опозиционния активист Ахмад ал-Масалмех. Иран беше основен поддръжник на Асад, помагайки да се наклони балансът на силите в негова полза.

Объединените нации изчисляват, че 90% от сирийците в контролираните от правителството райони живеят в бедност и че над половината от населението на страната от 12 милиона се бори да сложи храна на масата.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР