Сирийски гражданин съобщи, че повече от месец е блокиран в

...
Сирийски гражданин съобщи, че повече от месец е блокиран в
Коментари Харесай

Отчаян сириец блокиран на летище в Малайзия повече от месец

Сирийски жител заяви, че повече от месец е блокиран в директната зона на летище в Малайзия , което отчасти е поради войната в Сирия, оповестява БиБиСи.

За тежкото състояние на Хасан ал Контар стана ясно, когато той стартира да разгласява видеоматериали за себе си на интернационалното летище в Куала Лумпур.

Той разясни, че е депортиран от ОАЕ в Малайзия през 2016 година, откакто си изгубил разрешителното за работа, когато почнала войната в Сирия. Контар добави, че не може да влезе в Малайзия и опитите му да се добере до Камбоджа или Еквадор са напразни.

Летището и имиграционните управляващи в Малайзия не са дали отговор на журналистическо питане.

С помощта на приложението WhatsApp разтревоженият и измъчен сириец сподели пред БиБиСи, че към този момент не може да преброи дните , в които е блокиран на летището.

" Отчаяно се нуждая от помощ. Повече не мога да пребивавам на това летище, несигурността ме кара да обезумявам. Усещам, че животът ми доближи ново дъно ", оплака се той и добави, че не може обикновено да си вземе душ и към този момент няма чисти кърпи.

Контар добави, че е депортиран от ОАЕ в център за настаняване в Малайзия, " тъй като е една от дребното страни в света , които при идването дават визи на сирийци като мен ". Той има тримесечна виза, само че търси по-добро решение.

Реших, че желая да се опитам да отида в Еквадор, тъй че аз спестих задоволително пари, с цел да си купя самолетен билет на Turkish Airways. Но заради някаква причина те не ми разрешиха да хвърча и аз още веднъж се озовах тук, продължи сириецът.

Той добави, че е трябвало да заплати санкция за превишаване на открития престой и в този момент е в " черен лист " на Малайзия, която не му разрешава да напусне летището или да влезе в страната.

Заради риск да не наруши за повторно правото си на престой в Малайзия, Контар пътува до Камбоджа, само че управляващите не му разрешиха да влезе в страната. " В Малайзия бях считан за незаконен, тъй че аз взех решение да хвърча до Камбоджа, само че те конфискуваха паспорта ми след идването ми ", изясни сирийският жител.

От имиграционното министерство на Камбоджа оповестиха пред Phnom Penh Post, че сирийците могат да получат визи при идването в страната , само че ще бъдат връщани, в случай че не покриват условията на управляващите.

Контар съобщи, че е бил върнат на Куала Лумпур на 7 март и от този момент е блокиран на летището.

Той напуснал Сирия през 2006, с цел да избегне военна работа. Оттогава единствено един път се е прибирал при роднините си през 2008 година

От Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците оповестиха, че са известени за случая и работят с управляващите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР