Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества на

...
Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества на
Коментари Харесай

Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества

Сирийски специалисти са разкрили 24 тона химически отровни субстанции на територията, следена от бунтовниците. Това заяви пред публицисти в събота заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдад, представен от ТАСС.
„ Западните страни желаеха да потвърдят, че държавната армия в Сирия е употребила химическо оръжие. Ние открихме огромно произвеждане от химически субстанции. Заявявахме за това неведнъж, само че западът искаше да чува единствено бунтовниците “, съобщи той, добавяйки, че сирийските експерти са разкрили 24 тона химически отровни субстанции на територията, следена от бунтовниците.
„ Специалистите на Организацията за възбрана на химическото оръжие се назначават от запада, те не желаят да знаят истината. Когато споделяме, че тези експерти не споделят истината, Съединени американски щати настояват, че защото са експерти не могат да приказват лъжи “, добави зам.-министъра.
По думите му, сирийската страна е задавала въпроса, за какво тези експерти не желаят да отидат в Алепо или Хан-Шейхун, само че са получавали отговори, че това е доста рисково.
„ Ние им казахме, че сме подготвени да осигурим защита, предложихме да се свържат със Саудитска Арабия или Съединени американски щати, с цел да обезпечат те сигурността им (на експертите) на територията, следена от по този начин наречената съпротива, само че те отхвърлиха да създадат това “, добави Микдад.
Програмата за основаване на сирийско химическо оръжие стартира през 1970-те години при съдействие със западноевропейски компании. Според някои данни, Сирия е произвеждала няколко тона отровни субстанции годишно. На първо място това е нервнопаралитичния газ зарин, който е извънредно рисков даже в дребни количества. Производството на отровни субстанции и съставни елементи е било концентрирано в регионите на Дамаск, Хомс, Хама и Алепо.
Първите известия за потребление на отровни субстанции са от 23 декември 2012 година Под натиска на Москва на 10 септември 2013 година Сирия се съгласява да сложи под интернационален надзор запасите си от химическо оръжие и въз основа на ограниченията месец по-късно става 190-я член на Организацията за възбрана на химическото оръжие. Това обаче не стопира използването му, както излиза наяве по-късно, като и до момента разногласията са кой го употребява – държавните войски или бунтовниците.
Според изказванията, на 4 април 2017 година в град Хан-Шейхун военновъздушните сили на Сирия са направили химическа офанзива вследствие на което умират десетки мирни поданици. По данни на Световната здравна организация става въпрос за 85 жертви и 545 ранени. Официалните управляващите в Сирия отхвърлиха присъединяване, само че подозренията не са разсеяни. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации на 16 август излезе с нов отчет на Организацията за възбрана на химическото оръжие, който удостоверява използването на зарин в Хан-Шейхун. Тогава зам.-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Макдад, сподели, че съгласно извършено от управляващите лично следствие химическата офанзива е била провокирана от бунтовниците, а химическото оръжие е било доставено от Англия и Съединени американски щати. Информацията бе отречена. Днешната вест може занапред да провокира реакции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР