Сирийски друзски протестиращи осъждат Асад на масов митинг

...
Около 2000 антиправителствени протестиращи се събраха в Южна Сирия и
Коментари Харесай

Около 2000 антиправителствени протестиращи се събраха в Южна Сирия и събориха портрет на президента Башар ал-Асад на градски площад .

Това беше последният протест, обхванал град Сувейда. Гневът срещу правителството избухна там преди три седмици, когато субсидиите за гориво бяха премахнати, което задълбочи широкоразпространените икономически затруднения.

Властите все още не са предприели никакви драстични действия срещу протестиращите.

Сувейда е в регион, населен главно от малцинствената секта на друзите.

Контролираният от правителството град е избегнал най-лошите опустошения на гражданската война, но страда от икономическа криза като останалата част от Сирия.

Тълпата в петък скандира антиправителствени лозунги, включително "Да падне Башар ал-Асад!" и „Башар ал-Асад, ние не те искаме!“

Активисти казват, че демонстрациите се разрастват, но тепърва ще се разпространят в други държани от правителството райони, съобщава редакторът по арабски въпроси на BBC Себастиан Ъшър.

Такива протести са рядкост в контролираните от правителството райони, където силите за сигурност са се разбили брутално с политически опоненти.< /p>

Видеоклип на активисти, видян от Ройтерс, показва група мъже, които разкъсват банер с портрета на президента Асад, който висеше над местния клон на Съюза на фермерите. След това те завариха вратите на офисите.

При предишен протест в Сувейда тълпа разби статуя на бившия президент Хафез ал-Асад.

Имаше някои антиправителствени протести и в съседна провинция Дераа, където започна въстанието срещу Асад през 2011 г., но което беше превзето от правителството седем години по-късно .

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР