Сирийската армия обяви, че е установила пълен контрол над столицата

...
Сирийската армия обяви, че е установила пълен контрол над столицата
Коментари Харесай

Сирийската армия: Дамаск отново е наш

Сирийската войска разгласи, че е открила цялостен надзор над столицата Дамаск и нейните покрайнини, за първи път от началото на спора в страната преди повече от седем години, предадоха международните организации.

В изказване, прочетено по държавната телевизия, армията разгласи, че е превзела напълно след едномесечна акция палестинския бежански лагер Ярмук и квартал Хаджар ал Асуад, в Южен Дамаск, елементи от които бяха държани от джихадистката формация "Ислямска страна " (ИД).
"Сирийската столица и нейните покрайнини са в цялостна сигурност ", увери армията, представена от АР.

Агенцията отбелязва, че и сирийските държавни сили, и джихадистите са дали доста жертви в сраженията, които са нанесли и съществени вреди на лагера Ярмук и близките жилищни квартали.
Евакуацията на бойците от ИД и техните фамилии от последния им бастион в Южен Дамаск завърши, съобщи по-рано AFP, базирайки се на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.



Директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман сподели пред организацията, че тази нощ с 32 рейса са били евакуирани към 1600 бойци и цивилни, които са били откарани към пустинните региони в Източна Сирия.

Абдел Рахман уточни още, че сирийските държавни сили са влезнали в лагера Ярмук, откакто освободиха кварталите Тадамун, Кадам и Хаджар ал Асуад.

Според Сирийския център за наблюдаване на човешките права евакуацията е почнала тази нощ, по-малко от 24 часа откакто режимът на Асад и ИД се споразумяха за помирение след месец на яростни сражения. Сирийското държавно управление не удостоверява информациите за това съглашение за евакуация, само че представен от организация САНА боен източник съобщи, че в южната част на столицата е имало евакуации на дами и деца преди военните дейности да бъдат обновени след късото преустановяване на огъня.





На 19 април сирийският режим стартира масирана акция против джихадистите в Южен Дамаск, по време на която починаха повече от 60 цивилни, 250 държавни бойци и 233-ма джихадисти.

След завладяването на Ярмук и прилежащите на него квартали, режимът на Асад управлява столицата за първи път от 2012 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР