Сирийската армия и бунтовническите групировки водят ожесточени боеве днес в

...
Сирийската армия и бунтовническите групировки водят ожесточени боеве днес в
Коментари Харесай

Огън и жупел над Източна Гута

Сирийската войска и бунтовническите групировки водят яростни боеве през днешния ден в Източна Гута, където напредването на държавните сили докара през вчерашния ден до делене на три на бунтовническия анклав край Дамаск, съобщи Reuters.

Сирийската войска изцяло е обкръжила град Дума в Източна Гута, откакто се придвижи напред от Мисраба към Мудейра, които също се намират в анклава.

Над 1100 цивилни са убити през трите седмици на офанзивата на силите на сирийския режим против най-големия размирен бастион край Дамаск, заяви неправителствената организация Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида. Тя посочи, че има интензивни боеве на няколко фронта, съпроводени от артилерийски обстрел, продължителни въздушни набези и набези с хеликоптери на държавните сили.



Бунтовническите групировки в Източна Гута обявиха, че ще продължат да се борят. В известие на фракции на Свободна сирийска войска (ССА) от нощес се показва, че те са решили да не одобряват контрактувано отдръпване и предаване.

В столицата на Оман Маскат американският министър на защитата Джим Матис сподели, че би било доста безразсъдно от страна на сирийските държавни сили да употребяват газ като оръжие, акцентирайки непотвърдени информации за офанзиви с хлор в Източна Гута. При визитата си в Оман Матис се въздържа да заплаши с ответни ограничения против сирийските сили, в случай че бъдат доказани информациите за набези с хлор.





Той обаче означи офанзивата с крилати ракети против сирийската Военновъздушни сили база на 6 април 2017 година поради набези със зарин и добави, че президентът Доналд Тръмп има политическа опция за маневриране, с цел да вземе решение, което реши, че е вярно.

Ако бунтовниците изгубят анклава Източна Гута, който в този момент управляват, това би бил най-тежкият удар за тях декември 2016 година, когато държавните сили ги изгониха от град Алепо.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР