Сирийка със статут на бежанец е първият лекар доброволец в

...
Сирийка със статут на бежанец е първият лекар доброволец в
Коментари Харесай

Арабка доброволец лекува пациенти с К-19 в Бургас

Сирийка със статут на емигрант е първият доктор доброволец в отделението за лекуване на заболели от COVID-19 в УМБАЛ-Бургас. Въпреки че множеството й сътрудници отиват да работят в чужбина, доктор Дарин Осман избира България. Тя показа в тв предаване, че още на петия ден се разболяла, само че към този момент е добре и продължава да се грижи за пациентите си.

„ Страшен е вирусът и е много твърдоглав. Поне това разбрах от моя персонален опит, прекарах го много тежко. Повече от 14 дни не ми бяха задоволителни да се доизлекувам, само че с дефицита на лекари трябваше да се върна в отделението “, споделя 27-годишната лекарка.

Тя е родена е в София, където приключва и медицина. Това лято се мести да работи в бургаската болница, когато е издадена заповед да се командироват медици в Коронавирус отделението.

„ Не можех да остана безразлична, незабавно подадох молба, приказвах с лекар Йотов и започнах допустимо най-скоро “, споделя младата сирийка.

Макар да се грижи за стотици заболели, тя се лекува сама.

„ Изкарах го сама, нямаше кой да ме обслужва. Не желаех да бъда приета в болница, тъй като леглата са в дефицит, а съгласно мен има хора, които повече се нуждаят от тези кревати “, прибавя доктор Осман.

Смените й при болните от ковид са по 12 и по 19 часа. Няма време за персонален живот и няма право на общинско жилище.

„ Те не се поставят на доктор емигрант. Живея чартърен “, показа тя.

Има още две сестри, които също следват медицина в София. Преди 30 години родителите й идват като студенти и остават да живеят в България.

„ След войната в Сирия не можех да си удължа документите и трябваше да подам документи за емигрант. Кандидатствам за българско поданство, чакаме “, споделя доктор Осман.

Въпреки всички пречки, за нея е значимо да оказва помощ на пациентите и се радва повече от тях, когато изпише оздравял.

„ След като прекарах тази болест, с изключение на като доктор с пациентите мога да оказа помощ и като човек, да споделя опит, това също много ми оказва помощ почтено казано, тъй като знам защо става въпрос, наясно съм по какъв начин протича, знам по кое време се утежнява човек “, прибавя тя.

Доктор Дарин Осман приема медицината като предопределение. Обича България и не би я заменила.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР