Сирия организира в неделя парламентарни избори, които съвпадат с 20-ата

...
Сирия организира в неделя парламентарни избори, които съвпадат с 20-ата
Коментари Харесай

Сирия отбелязва юбилей на Башар Асад с вот

Сирия провежда в неделя парламентарни избори, които съответстват с 20-ата годишнина от идването на власт на президента Башар Асад  Башар Асад Баша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 година Той е водач на партия Баас и, отпред на една опустошена от война страна, наранена тежко от западните наказания и от мощна икономическа рецесия, съобщи Агенция Франс Прес.

Около 2100 претенденти - в това число авторитетни предприемачи, които са обект на наказания - се кандидатират на тези избори, третите от началото на почналия през 2011 година спор, предизвикал гибелта на над 380 000 души и тласнал към заточение милиони бежанци и вътрешно разселени лица.

Партията "Баас ", която ръководи от половин век и е тясно обвързвана с клана Асад, нормално печели без усложнения тези парламентарни избори, които се провеждат на всеки четири години, с цел да дефинират 250 депутати в страна, където болшинството опозиционери живеят в заточение или отвън зоните, следени от режима.

Първоначално беше планувано те да се проведат през април, само че изборите бяха забавени на два пъти заради пандемията от новия ковид, която засегна 458 души в следените от държавното управление региони, съгласно формалните данни.

В този подтекст несъмнено, преобладаващи в стратегиите на претендентите са икономическите и обществени въпроси, обещаващи най-много решения на внезапното повишаване на цените, възобновяване на страната и на инфраструктурата.

Сирия още веднъж отсрочи парламентарните избори поради ковид

Избирателите са призовани да се явят в 7133 изборни секции. За пръв път тази година ще се проведат избори в тогавашни бастиони на протеста. След като завоюва поредност от победи с помощта на военната поддръжка на Русия и Иран, режимът на Асад управлява към този момент над 70 на 100 от страната.

"Изборите се организират в миг, когато сирийската войска си върна контрола над множеството райони, които в миналото бяха в ръцете на въоръжените групи ", съобщи пред Агенция Франс Прес съдийката Хеба Фатум, член на изборната комисия. "Има изборни секции в Източна Гута и в провинция Идлиб, и в други райони, които не участваха в предходните избори ", споделя тя.

През 2019 година държавните сили възобновиха офанзивата си против Идлиб, последния огромен бастион на джихадистите и бунтовниците в северозападната част на страната, като си върнаха обширни региони от тази провинция.

Икономиката е приоритет

Милионите сирийци, живеещи в чужбина, множеството от които са бежанци, прокудени от спора, няма да могат да вземат участие в изборите, в случай че се завърнат, с цел да гласоподават, съгласно член на изборната комисия, представен от всекидневника "Ал Уатан ".

Сред претендентите има предприемачи, които попадат под ударите на закона "Цезар ", признат от Вашингтон в средата на юни, който се добави към серия към този момент наложени от Запада наказания.

Такъв е казусът с депутата Мохамед Хамшо, който се кандидатира, с цел да резервира мястото си в столицата. И с Халед аз Зубайди, който съгласно американското министерство на финансите е вложил в първокласен туристически план покрай летището в Дамаск и който поддържа връзки с режима на Асад ".

"По време на войната целта беше сигурността. Но през днешния ден е икономическата обстановка ", обобщава на улиците на Дамаск Абир Дибах, 32-годишна преводачка.

Страната се намира в най-тежката икономическа рецесия в историята си, която от няколко месеца се съпътства от нечувано обезценяване на валутата. Според Организация на обединените нации над 80 на 100 от популацията живее под прага на бедността.

Днешна Сирия е надалеч от тази от 17 юли 2000 година, когато 34-годишният Башар Асад  Башар Асад Баша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 година Той е водач на партия Баас и получи висшия пост след гибелта на татко си Хафез Асад.

Офталмолог по обучение, учил във Англия, новият президент въплъщаваше вярата за смяна. Двадесет години по-късно, той и режимът му са считани за парии от интернационалната общественост.

Още повече, че след деветгодишна опустошителна война с голям брой жертви, в която се намесиха районни и интернационалните сили, не се вижда никакъв излаз от рецесията.

Следващите президентски избори се чакат през 2021 година.

"Президентът Асад ще остане до тогава, до момента в който сирийският народ желае това ", съобщи наскоро неговият първи посланик Уалид Муалем.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР