Сирия: Десетки убити в боевете между SDF и арабски племена

...
Твърди се, че десетки хора са били убити по време
Коментари Харесай

Твърди се, че десетки хора са били убити по време на дни на сблъсъци между подкрепяна от САЩ, ръководена от кюрди милиция и арабски племенни бойци в Сирия.

Боевете избухнаха, след като Сирийските демократични сили (SDF) арестуваха ръководителя на племенна милиция, подкрепяна от арабски кланове, с които работи в източната провинция Деир ал Зур.

Размириците по-късно се разпространиха на север и запад до провинциите Хасаке и Алепо.

ООН е получила непотвърдени доклади за 54 цивилни, загинали при атаки.

Критичната инфраструктура е също се твърди, че са унищожени или повредени, включително най-малко две болници и три съоръжения за пречистване на вода.

САЩ, които разполагат със стотици войници в контролирани от SDF зони, за да се противопоставят на джихадистката групировка Ислямска държава (ИД), призоваха всички страни незабавно да прекратят битките и стигнете до мирно решение.

Глобална коалиция, ръководена от САЩ, разчиташе в голяма степен на SDF и нейните съюзници, за да прогони бойците на ИД от десетки хиляди квадратни километри от северна и източна Сирия между 2015 г. и 2019 г.

Сирийското правителство контролира прилежащата територия на запад от река Ефрат заедно със съюзнически милиции, подкрепяни от Иран. Правителството обвинява SDF в „сепаратизъм“, но те до голяма степен избягват конфликт по време на 12-годишната гражданска война.

Бунтовнически фракции, подкрепяни от Турция, междувременно контролират съседни участъци от земя по северната граница на Сирия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР