Сириецът Уалид искал да стигне до Германия - също както

...
Сириецът Уалид искал да стигне до Германия - също както
Коментари Харесай

Историята на Уалид, който искаше да стигне до Германия


Сириецът Уалид желал да стигне до Германия - също както и множеството останали мигранти по границата сред Беларус и Полша. Пътуването на 44-годишния мъж обаче завършва прекомерно трагично. Неговата орис не е изключение.

За 44-годишния Уалид от сирийския град Хомс бягството към Европа завършва в една гъста гора, зад дънера на паднал бор. Там силите го напущат дефинитивно. Групичката сирийци, в която бил и той, съумяла да проникне на 25 километра във вътрешността в територията на Полша. Преди това те прекосили беларуско-полската граница и даже рисковата неразрешена зона край нея.

Мигрантите нормално се придвижват нощем, а денем им се постанова да се крият от стотиците гранични служители на реда и военни, изпратени да залавят „ нарушителите на границата “. Да стигнат до страна от Европейски Съюз съумяват единствено най-младите и мощните. За Уалид това се оказало непостижимо. Бягащите с него сирийци били принудени да го изоставят и да продължат пътя си. Но преди този момент те изпратили посредством геолокация координатите на Уалид на една филантропична организация, която оказва помощ на изпаднали в неволя хора.

Отчаян вик за помощ
Редакцията предлага
Спасителна група тръгнала неотложно да търси изпадналия в неволя сириец, само че това се оказало мъчно, тъй като внимавали да не привлекат вниманието на служителите на реда. Минали часове, а отчаянието на Уалид непрекъснато нараствало. Сред спасителите имало и жена, говореща арабски. Тя съумяла да се свърже по мобилния телефон с търсения сириец. „ Моля, помогнете ми! Моля ви! Господи, помогнете ми! “, умолявал ги той по телефона. Мъжът бил изцяло обезводнен и нямал сили даже да приказва.

Паралелно с издирването на обезверения мъж организацията подала незабавен иск за краткотрайна протекция по филантропични аргументи. Това бил единственият метод Уалид да не бъде върнат от служителите на реда назад в Беларус. Късно вечерта спасителите съумели да открият изпадналия в неволя сириец – единствено с дребна раница на гърба и трептящ от мраз. Мъжът към този момент не бил в положение да се движи заради цялостно обезводняване. Затова спасителите повикали кола за спешна помощ.

Уалид желал да стигне до Германия – както и множеството от неговата група мигранти, само че за 44-годишния сириец пътуването е към този момент завършило. Екипите на Бърза помощ в Полша са длъжни да осведомят полицията за откритите мигранти, по тази причина ориста на Уалид в този момент зависи към този момент единствено от управляващите. Една от сестрите в болничното заведение на Хайновка твърди, че най-малко до момента в който е в здравното заведение, сириецът ще е на несъмнено място и няма да бъде върнат назад оттатък границата с Беларус.

Не се вижда краят на рецесията

От Павел (името му е променено от редакцията) научаваме, че през септември деятелите всеки ден са получавали до 30 позвънявания със вик за помощ. Междувременно сигналите са към този момент единствено по един или два на нощ. Очевидно подхванатите драконовски ограничения и изпратените да патрулират в региона 15 000 граничари дават резултат.

Павел е същински експерт измежду групата спасители: той е взел участие в сходни интервенции в Гърция и други страни на Балканите още по времето на огромната бежанска вълна от 2015 и 2016 година. И преди бежанци и мигранти са били връщани назад – тази процедура е позната от Гърция, България или Хърватия, напомня Павел. Но на никое място другаде той не е виждал толкоз систематични и открити дейности, като тези на полските управляващи.

Активистът не има вяра, че рецесията на границата сред Беларус и Полша ще завърши скоро. Идния месец Полша стартира построяването на 180-километрова ограда по границата, снабдена с видеокамери и друга съвременна техника. Наблюдение ще се прави и от въздуха с дронове. Когато стената бъде приключена, към двеста километра от границата с Беларус въпреки всичко ще останат незащитени, защото това са най-вече мочурливи региони, в които не е допустимо построяването на защитни уреди.

Доходен бизнес

Гората край Хайновка, Полша

Павел е взел участие в доста избавителни интервенции, само че една се е запечатала в съзнанието му: в края на септември неговата група е била извикана от мигранти, изпаднали в неволя. Когато стигнали до тях в гората, разкрили 9 бедстващи дами от Конго, които били единствено по пантофи и летни облекла – без обувки и якета.

„ Те нямаха никаква визия къде се намират. Каналджиите им били дали обещание, че бързо и елементарно ще стигнат до Европа “, споделя Павел. Когато им обяснили какъв брой безнадеждно е ситуацията им, дамите се разплакали безутешно. Разбрали, че бягството им свършва дотук, и че на вятъра са дали на каналджиите големи суми в евро.

А незаконното прекачване на хора към този момент се трансформирало в доста рентабилен бизнес за хората от района: трафиканти обезпечават превоз на мигрантите до границата с Германия против четирицифрени суми в евро.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР