Сириец реши да живее легално в България, но Държавната агенция

...
Сириец реши да живее легално в България, но Държавната агенция
Коментари Харесай

ДАНС отказа хуманитарен статут на сириец - бил заплаха за националната сигурност

Сириец реши да живее легално в България, само че Държавната организация за бежанците (ДАБ) му е отказала даване на статут на емигрант и филантропичен статут. Причината е, че ДАНС разполагала с информация, че лицето съставлява опасност за националната сигурност и затова от организацията са възразили да му бъде предоставена протекция в Република България.
Прочетете още
Недоволен от решението сириецът решил да апелира пред Пловдивския апелативен съд, само че магистратите отхвърлили жалбата му.

Сириецът бил регистриран на 26 януари 2023 година като изискал интернационална протекция в Република България. На 30 март 2023 година е извършено изявление, в което е декларирал, че е напуснал незаконно Сирия поради войната, че не членува в политически партии, не е бил задържан на никое място, не е бил осъждан и няма заведени правосъдни каузи против него, не е имал проблеми с управляващите, не е бил жертва на принуждение и не е имало закани по отношение на него, не е имал проблеми като кюрд или по отношение на религията му, не е взел участие във военни формирования, не е отбил военната си работа.

Във връзка с формираното произвеждане за даване на интернационална протекция и изискана информация от ДАНС организацията е дала отговор на ръководителя на ДАБ, че разполага с информация, че лицето съставлява опасност за националната сигурност. На съображение на това ДАБ е отказал даване на статут на емигрант и филантропичен статут на сирийския жител.

След като разгледал жалбата, Административният съд в Пловдив е решил, че предпоставките на ДАНС са императивни и не разрешават взимане на друго решение, като с това е отхвърлил настояването на сириеца.

Решението на магистратите може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Снимка: Архив
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР