Сиренето се оказва най-проблемната хранителна стока произвеждана в България и

...
Сиренето се оказва най-проблемната хранителна стока произвеждана в България и
Коментари Харесай

Сиренето пълно с вода и химикали – под 10 лева вече е опасно за здравето, сочи проучване

Сиренето се оказва най-проблемната хранителна стока създавана в България и сагата продължава към този момент над 10 години. За страдание през годините качеството се утежнява и неточни производители измислят нови и нови технологии за намаление на себестойността на млечния артикул. Тези „ нововъведения “ в негативния смисъл на термина, намаляват хранителната стойност на сиренето и съставляват риск за здравето на потребителите.

Това сочи изследване на Българската асоциация „ Активни консуматори ”, които са изследвали 48 марки краве сирене през септември и октомври 2022 г. Анализът сочи, че най-изложени на риск от подправяне са сирената, които се търгуват в магазините под 14 лв. за кг. 34 от пробите са закупени от 4 града – София, Пазарджик, Перник и Симитли.  Част от пробите са добити от дребни квартални магазини. Били са тествани и още 14 марки в ценова категория над 15 лева/килограм от 4 супермаркета в София.

Резултатите са следните  -  при 35 се открива водно наличие над 60%, а в 12 от тях е над 70%.

Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наименуван „ Свежо сирене “, и създаден от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и международната процедура, пишат от „ Активни консуматори ”.

Резултатите при двете категории сирена са разнообразни.

При 34-те евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са в алено с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани инцидентно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

За разбор на немлечни мазнини бяха подбрани 6 продукта и позитивна за такива се оказа един от тях. За изненада на „ Активни консуматори ” 43% наличие на немлечни мазнини се откриват в марка продавана неопакована в магазин на Била под името „ Даная “. Имитиращият артикул се предлага на скандалната цена от 20,90 лв. на кг.

Нарушенията са две -  първо - оферират сирене с водно наличие над 60%, които не са етикирани вярно и второ - оводнени артикули, като се изключи 3 марки, се продават насипно.

През 2020 година 87% от проучените сирена бяха оводнени, а в този момент резултат е подобен – 85%. Това демонстрира, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те не престават да създават натъпкани с вода и химикали артикули, сигнализират от „ Активни консуматори ”

ИЗВОДИ

При 73% от генералната извадка на сирената се открива водно наличие над 60%. При евтините и по-рискови артикули делът доближава до 85%. Все още на пазара се открива измамата с прибавяне на немлечни мазнини. От асоциацията припомнят, че потреблението на оводнени и имитиращи (с немлечни мазнини) „ сирена “ покачва опасността от развиване на някои болести при хората. При закупуване на евтини млечни артикули, сирене до 14 лв/килограм за 09.2022 година, рискът те да са некачествени / подправени е двойно по-голям. При марки продавани под 10 лв. / кг не може въобще да се приказва за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск. За страдание високата цена също не е гаранция за качество и при скъпите сирена половината марки са съзнателно подправени от производителите с прибавяне на вода или немлечни мазнини.

Опасна ли е водата в сиренето?

Количеството на водата в сиренето е извънредно значим индикатор тъй като от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства, разясняват от Асоциацията.

Малка смяна в наличието на вода може да докара до фрапантни промени в качеството и сигурността. Разбира се водата в тази ситуация е и едни спестени пари за производителя. Повишаването на водата в сиренето е рисково заради следните аргументи:

- Нарасналото водно наличие задейства нежелателни химични процеси в млечните артикули. При тях се образуват нездравословни, а от време на време и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкоз по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

- В сирената нормално се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в наличието на водата измества равновесието сред бактериите и разрешава растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, рискови за здравето на потребителите.

- Както споменахме нагоре с цел да се задържи водата в сиренето се употребяват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните артикули. Дори когато са позволени за вложение в други храни, не е изцяло ясно дали са подобаващи за сирене. Научни проучвания по тези проблеми липсват, тъй като публично те не се употребяват по този метод. Затова всяко нарушение на класическите технологии би трябвало да се прави деликатно и след предхождащи изследвания. За страдание у нас единствените проучвания на тези „ нововъведения “ наподобява са на тематика какъв брой пари могат да се икономисват. 

След резултатите от изследването БАБХ оповестиха, че ускоряват контрола. BILLA Бългapия пък спря oт пpoдaжбa мapĸaтa cиpeнe „ MAKЛEP – ДAHAЯ ”. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР