Сиренето и кашкавалът са стоките с най-голямо поскъпване през тази

...
Сиренето и кашкавалът са стоките с най-голямо поскъпване през тази
Коментари Харесай

Потрес: Кашкавалът мина 35 лева килото

Сиренето и кашкавалът са стоките с най-голямо повишаване през тази година като са вдигнали цената си с 40-50% от предишния ноември до в този момент.

Така е магазините към този момент откриваме кашкавал за над 35 лв. кг, а цените на сиренето доближават 25 лева, заяви Нова телевизия.

Млечните артикули са измежду храните с най-голямо повишаване през последната година, удостоверяват и от комисията по стоковите тържища и борсите, която следи цените на едро.

“Млечните артикули е групата с максимален растеж. При кашкавала е към 47% растежът на годишна база, при сиренето е 57% по отношение на същия интервал на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – към 40% ”, изясни Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

“Първо - с цел да има мляко – би трябвало да има фуражи. Разходите за тях набъбнаха: горивата два пъти, а торовете – сред 4 и 7 пъти. От тук набъбнаха разноските за изхранване на животните – най-малко 100% ”, изясни повишаването производителят Димитър Зоров.

“На равнище плантация: главният разход, който е към 60 % от всички разноски, е разходът за фуражи и изхранването на животните. Те от 2020 година непрестанно си покачват цените и не престават да порастват ”, сподели Божидар Иванов от Център за стопански разбори в селското стопанство

“При 1.20 лева цена на сурово мляко – не може да излезе кашкавал от производител – под 18 лева Няма по какъв начин да се случи – с цел да може този производител да си покрие разноски – даже без облага! Ако е имитиращ артикул – може да бъде по-евтин, обаче кашкавал, създаден от българско кисело мляко, изработен както би трябвало, производител не може да го създаде под 18 лева./ кг ”, изясни притежателят на мандра Никодим Войнов.

В мандрата също към този момент усещат дефицита на суровина за преправка. Затова и Никодим Войнов не изключва българските млечни артикули съществено да намалеят на щанда. Което още повече ще вдигне цените им.

Ръстът на разноските във фермите и в мандрите бързо се придвижва по веригата. От предишния до този ноември на едро кг кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лева При сиренето растежът е от 7.81 – до 11.41 лева, а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лева до 2.74 лева, демонстрират плановете на комисията по стоковите тържища и борсите.

От комисията, която следи пазара на едро, са надалеч по оптимистични и предвиждат нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда - до края на годината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР