Синьото гориво в България продължава да поевтинява. Днес Булгаргаз ЕАД

...
Синьото гориво в България продължава да поевтинява. Днес Булгаргаз ЕАД
Коментари Харесай

През ноември газът у нас ще струва 123 лв. за мегаватчас

Синьото гориво в България продължава да поевтинява. Днес " Булгаргаз " ЕАД предложи с над 47 на 100 по-ниска цена на природния газ за ноември за одобряване от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

В заявката си доставчикът е показал цена от 123,47 лв. за мегаватчас (MWh) или 63,13 евро/мегаватчас. Окончателното одобряване на тази цена се чака след броени минути.

Цената е за крайните доставчици и лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила и е изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без данък и ДДС), оповестяват от компанията.

Действащата цена за октомври е в размер на 233,36 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За съпоставяне, показателите на европейските газови пазари за доставки през ноември 2022 година са на равнища от 130 EUR/MWh.

Първоначално оповестената цена от компанията беше 166 лв. за мегаватчас. Същественото понижение на препоръчаната цена за месец ноември по отношение на одобрената цена за октомври, с над 47 на 100, се дължи на конкурентните цени, получени в границите на извършената от " Булгаргаз " ЕАД процедура за доставка на природен газ през ноември и на понижението на цената на европейските газови пазари, оповестяват от газовата компания.„

За евтиния газ в България доста способства и дълготрайният контракт, който страната ни има с Азербайджан. От предишния месец страната ни получава цялостните количества синьо гориво от кавказката република с помощта на интерконектора с Гърция.

Новата цена на газа в България е доста по-ниска от тази, която бихме плащали на Газпром, в случай че компанията не се бе отказала едностранно от контракта за доставка към страната ни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР