Синьо гориво има за всички потребители в страната, уверяват от

...
Синьо гориво има за всички потребители в страната, уверяват от
Коментари Харесай

КЕВР понижи с 13% цената на природния газ за юни


Синьо гориво има за всички консуматори в страната, твърдят от енергийния регулатор.

С 13% се намалява цената на природния газ за този месец. Това се показва в известие на Комисията за енергийно и водно контролиране. Така тя става 141,36 лева без Данък добавена стойност, цени за достъп, транспорт и данък. Цената е с 8 стотинки по-висока от поисканата от Булгаргаз при започване на месеца.

От КЕВР показват, че понижението на цената „ потвърждава, че обезпечените доставки на полутечен газ са действителна опция на едностранно прекратения от „ Газпром “ контракт. “

„ За българските битови консуматори, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са обезпечени всички нужни количества природен газ. Те получават оптимално положителни цени, без значение от международната енергийна рецесия с рисково високи цени “, показват от пресцентъра на КЕВР.

Комисията дефинира цената на природния газ за месец юни след изчерпателен разбор на предоставените данни и документи във импортираното от „ Булгаргаз “ ценово заявление. Установено е, че публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на два източника – по контракт за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на полутечен природен газ (LNG). В заявката на „ Булгаргаз “ се съдържат обособените цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс.

През идващите месеци главното предизвикателство е да бъдат обезпечени дълготрайни контракти за различни доставки. За реализиране на сигурност на доставките и непоклатимост на цените, КЕВР предлага да се сключат контракти с най-малко три различни доставчика с разнообразни способи на образуване на цената.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР