Синята зона във Варна да бъде с удължено работно време

...
Синята зона във Варна да бъде с удължено работно време
Коментари Харесай

Синята зона във Варна ще работи с час повече, въвеждат и целодневен престой срещу 16 лв.

Синята зона във Варна да бъде с удължено работно време и да работи и през почивните дни. Това плануват промени в Наредбата за организация на придвижването на територията на община Варна, които бяха утвърдени от членовете на ПК „ Благоустройство и комунални действия “, оповестяват от пресслужбата на Общинския съвет за Moreto.net.

Ако поправките бъдат признати от Общинския съвет, Синята зона към този момент ще работи с час повече - от 9:00 до 20:00 часа , както и в почивните дни, като се изключи формалните празници.

Промяната се постанова поради неналичието тук-там за паркиране в обсега на зоната отвън работното ѝ време. Когато Синята зона не работи, свободните места са към 10 %, а в някои региони и до 5 %, сочи разбор на интернационалната компания Mott MacDonald CZ.

Друга оригиналност, която ще бъде разисквана на следващия ден от финансовата комисия към Общински съвет, е, че се дава опция колите да остават в зоните за платено паркиране за през целия ден . Цената ще е 16 лева дневно с Данък добавена стойност, като заплащането на сумата ще може да се реализира единствено през мобилното приложение „ Виртуален паркинг метър “.

За искащите да паркират почасово оптималният интервал за престой в Синя зона остава 3 часа, а в бъдещата Зелена зона ще е 5 часа.

Въвеждането на Зелена зона във Варна също попада в плана за изменение Наредбата за организация на придвижването. Планира се новата зона да проработи от 1 ноември 2022 година, в часовия диапазон от 9:00 до 19:00 часа единствено в делнични дни.

Обхватът ѝ ще бъде стеснен от следните булеварди и улици: бул. “Христо Ботев “, ул. „ Кракра “, ул. „ Беласица “, ул. „ Д-р Пискюлиев “, бул. „ Вл. Варненчик “, ул. „ Дрин “, ул. „ Пирин “, ул. „ Битоля “, ул. „ Братя Бъкстон “, бул. „ Чаталджа “, бул. „ Ген. Колев “, бул. Царевец “, бул. „ Осми Приморски полк “, ул. „ Никола Вапцаров “, бул. „ Княз Борис I “, бул. „ В. Левски “, ул. „ Проф. П. Стоянов “, ул. „ Иван Рилски “, ул. „ Тодор Влайков “, ул. „ Христо Македонски, ул. „ Константин Доганов “, ул. „ Академик Фьодор Успенски “, ул. „ Вл. Димитров-Майстора “, ул. „ Филип Тотю “, ул. „ Антон Страшимиров “.

Цената за час престой в Синя зона се резервира 1 лева Същата сума ще заплащат и паркиралите в Зелена зона. Живущите и в двете зони за краткотрайно паркиране ще се таксуват по 5 лв. на месец за първи и 10 лв. за втори автомобил.

Тарифите за търговци и за длъжностен абонамент в Синята зона остават същите , както и до момента. В новата зона месечната цена за търговците ще е 100 лв., а за служебно паркомясто ще се заплаща 250 лв. на месец.

Изцяло електрическите транспортни средства ще продължат да паркират гратис в зоните за краткотрайно паркиране, само че поради фрапантния растеж на цената на електрическата енергия потреблението на общинските зарядни станции за електрически автомобили към този момент ще се заплаща. Предвижда се цената да е 0,70 лева за 1 кВтч.

За да влязат в действие измененията, е належащо утвърждението на Общинския съвет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР