Синята карта, с която специалистите извън ЕС работят в България,

...
Синята карта, с която специалистите извън ЕС работят в България,
Коментари Харесай

Променят изискванията за „Синя карта“, с която специалисти извън ЕС работят в България

Синята карта, с която експертите отвън Европейски Съюз работят в България, да важи за всевъзможни специалности и да се издава за четири години, вместо за една, разгласи вицепремиерът Валери Симеонов. Това плануват промени, които целят да улеснят наемането на висококвалифицирани експерти от страни отвън Европейски Съюз. Новостите ще промнят и други условия за тъй наречените „Синя карта“, която е наложителна за експертите отвън рамките на Европейски Съюз когато работят в България, съобщи БНР.

„С квалифицираните промени се чака бизнесът да внася по-бързо викоквалифицираните експерти във всички браншове. Очаква се интерес да потърсят работа у нас от българските диаспори и най-много от Украйна и някогашните руски републики:

Стремежът за връщане в Майка България за намиране работа и реализация на територията на България, както и за приемане на обучение, е доста голям“, сподели още Валери Симеонов.

Той конкретизира, че сега дефицитът на висококвалифицирани служащи се прави оценка на няколко десетки хиляди.

„Като започнете от IT експерти със заплати по 3- и 4000 лв. – няма, не доближават, и свършите до работещи в авиацията, водачи, инженери“, разясни Симеонов.

Сред ограниченията за облекчение на режима е доста понижаване на таксите и издаването на „синята карта“, тъй че документът да не коства повече от 250 лв., а тези, които са обитавали през последните 5 години в България като сезонни служащи, ще употребяват още преференции, когато аплайват за синята карта.

Симеонов разгласи, че сезонните служащи ще могат да работят не 90 дни, както е сега, а в границите на 9 месеца годишно. Предстоят и промени за по-бързото напредване на документите и придобиването на българското поданство.

„Нашата цел е да сведем периода за приемане на българско поданство при изцяло изправни документи за 6 месеца“, изясни Валери Симеонов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР