Синя стая за изслушване на деца жертви и извършители на

...
Синя стая за изслушване на деца жертви и извършители на
Коментари Харесай

Откриха Синя стая за деца жертви и извършители на престъпления в Хасково

" Синя стая " за чуване на деца жертви и причинители на закононарушения бе открита през днешния ден в Хасково. На събитието участва зам.-министърът на правораздаването Евгени Стоянов.

Хасково
 © Българска телеграфна агенция
В стаята ще бъдат разпитвани деца, жертви или причинители на принуждение.
Евгени Стоянов – зам.-министър на правораздаването: Когато едно дете попадне в институция като полицейска стая или правосъдна зала, то изпада в стрес и се предизвикват прочувствени последствия в него, които ние желаеме да избегнем. Една от формите, с цел да избегнем тези отрицателни последствия върху децата, тук включваме малолетни и малолетни, е точно построяването на " сини стаи " в България.
Помещението е заградено с венецианско стъкло. В едната част децата ще бъдат разпитвани от обществени служащи, педагози и психолози, а в другата част, зад стъклото, ще слушат магистарти и полицейски чиновници. Всичко ще се записва с аудио и видеотехника, а записите ще се употребяват като доказателства в съда.
Миглена Тянкова – ръководител на Оценка за съвместимост – Хасково: Целта е да се изслушват в една спокойна и щадяща среда деца, които са жертви на закононарушение, на домашно принуждение, очевидци по наказателни производства и цивилен такива...както и всички деца в риск.
След формалното разкриване на " Синята стая " в нея беше направено и демонстративно чуване на дете, което в продължение на година е било измъчвано от страна на пастрока си.

В ролята на потърпевшото дете влезе 17-годишният Алекс, който играе в локалната театрална школа:
Алекс – 17 години: Смятам, че би трябвало да се обърне особено внимание към децата, тъй като има прекомерно доста такива случки и не се работи върху тях. Това е доста значим интервал от живота на индивида, който може да го обърка и да тръгне в неправилна посока.
" Синята стая " в Хасково е пета за страната и единствена в правосъдния регион и в региона. Специалното помещение е построено и оборудвано от Министерството на правораздаването с финансовата поддръжка на Българо-швейцарската стратегия за съдействие по план " Укрепване на правния и институционалния потенциал на правосъдната система в областта на правораздаването за деца ".
 Откриха във Враца Откриха във Враца "синя стая " за деца жертви и причинители на закононарушения
Заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов откри във Враца „ синя стая “ за чуване на деца жертви и причинители на закононарушения, оповестиха о...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР