Синузитът е свързан с 40% повишен риск от ревматични заболявания.

...
Синузитът е свързан с 40% повишен риск от ревматични заболявания.
Коментари Харесай

Синузитът е свързан с 40% повишен риск от ревматични заболявания

Синузитът е обвързван с 40% нараснал риск от ревматични болести. Изследователите са употребявали данни от Рочестърския епидемиологичен план, взаимосвързана система от медицински досиета за повече от 500 000 души, живеещи в Олмстед Каунти, Минесота, от 1966 до 2014 година Извадката от изследването включва 1729 възрастни, които неотдавна са били диагностицирани със редовно автоимунно ревматично заболяване, като ревматоиден артрит, антифосфолипиден синдром и синдром на Sjogren. Всеки от тези пациенти е сравнен с трима субекта без ревматично заболяване, въз основа на възрастта при слагане на диагнозата и пола.

Случаите на синузит са разграничени на интервали от 1–5 години, 5–10 години и 10 или повече години

преди диагностицирането на ревматично заболяване. Потенциални объркващи фактори като възраст, тегло и статут на тютюнопушене при диагностициране на ревматично заболяване, пол, раса и етническа принадлежност също бяха взети под внимание.

Изследователите разкрили, че анамнезата за синузит е обвързвана с 40% нараснал риск за всяка нова диагноза на ревматично заболяване, като връзката е най-силна за систематични автоимунни ревматични болести като антифосфолипиден синдром (седемкратно нараснал риск) и синдром на Sjogren (повече от подсилен риск ). В допълнение, острият синузит се свързва с 18% нараснал риск от развиване на серонегативен ревматоиден артрит (със признаци, само че без откриваеми антитела).

Връзката сред синузита и новодиагностицираното ревматично заболяване е била най-силна през 5-10 години преди появяването на признаците, където рискът е бил 70% по-висок като цяло, три пъти по-висок за синдрома на Sjogren и два пъти по-висок за ревматична полимиалгия. Колкото по-чести са епизодите на синузит, толкоз по-големи са възможностите за нова диагноза на ревматично заболяване.

Изследователите обаче разясняват, че това е наблюдателно изследване, тъй че не могат да се създадат дефинитивни изводи по отношение на причинните фактори. Те също по този начин признават няколко ограничавания на своите открития, в това число преобладаващо бялото население на проучването и малко случаи на избрани типове ревматични болести. В допълнение, те прибавят, че противоположната причинно-следствена връзка не може да бъде изключена, при което ревматичните болести сами по себе си усилват риска от синузит.

 

Източник: APE-ME, RMD Open /Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР