Синтетичният опиоид фентанил е добре известен с многото животи, които

...
Синтетичният опиоид фентанил е добре известен с многото животи, които
Коментари Харесай

Експерти предупреждават: Разпространява се опиоид, по-смъртоносен от фентанила

Синтетичният опиоид фентанил е добре прочут с многото животи, които е лишил. По-малко прочут клас синтетични опиоиди, наречени нитазени, са честа причина за предозиране в международен мащаб.

Властите в Обединеното кралство също предизвестиха жителите за появяването и разпространението на нитазените. Те оповестяват за скок на смъртните случаи, свързани с опиати, през последните два месеца, като акцентират, че няколко случая са свързани с приема на нитазени.

Някои медикаменти от класа на нитазените са 100 пъти по-силни от морфина. Те са почти толкоз мощни, колкото фентанила. Но нитазените могат да бъдат по-смъртоносни, пише Science Alert.

Скорошно изследване, оповестено в Jama Network Open, оповестява, че хората, които са предозирали с нитазени, нормално се нуждаят от две или повече дози от лекарството, до момента в който тези, които са предозирали с фентанил, нормално се нуждаят единствено от една доза.

Нитазените са създадени за първи път от швейцарска компания, наречена Ciba Pharmaceuticals през 50-те години на предишния век, като нов вид мощно болкоуспокояващо (аналгетик). 

Изглежда, че химици в незаконни лаборатории са се задълбочили в остарели научни публикации, търсейки нови синтетични опиоиди и са се натъкнали на този клас смъртоносни медикаменти.

Тези нови синтетични опиоиди са противозаконни в Обединеното кралство, защото са обхванати от Закона за психоактивните субстанции от 2016 година, който не разрешава всички химични съединения, способни да провокират психоактивен резултат при хората.



Как работят?

Опиоидите работят тук-там в мозъка и в тялото, наречени мю-опиоидни рецептори. Когато се задействат, тези мозъчни рецептори могат да облекчат болката и при високи дози провокират възприятие на еуфория, последвано от унесеност.

Морфинът, хероинът и фентанилът  също активират тези мю-опиоидни рецептори. Фентанилът обаче може да направи това при доста по-ниски дози от морфин или хероин.

Проучване, извършено измежду плъхове откри, че нитазен, осигурява облекчение на болката при доза съвсем 10 пъти по-малка от нужната за фентанил и към 1400 пъти по-малка от тази за морфин, с цел да се види същият резултат.

Тези медикаменти освен облекчават болката и провокират еуфория, само че и потискат дихателната система. Тоест понижават дишането и това е повода за гибелта при предозиране с опиати.

Опиоидът нитазен причинява апнея (при която дишането спира). Освен това лишава доста повече време за възобновяване на естественото дишане след нитазен  (208 минути) спрямо фентанил (67 минути).

Следователно някои нитазени могат да имат капацитета да бъдат по-смъртоносни от фентанил и хероин.

Нитазените са употребявани като добавки в други  опиати, като кокаин, бензодиазепини и синтетични канабиноиди. Употребяващите опиати може неумишлено да одобряват опиоиди и би трябвало да са наясно с риска от респираторна меланхолия .

An Opioid Deadlier Than Fentanyl Is on The Rise, Experts Warn
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Няколко нитазена бяха открити в случаи на предозиране неотдавна и броят на новите медикаменти в този клас, появяващи се по улиците, наподобява нараства, оповестява английското държавно управление.

Експерти предизвестяват, че не са основани задоволително положителни и надеждни проби за разкриване на сходно психоактивно вещество. 

Обществените здравни организации в Обединеното кралство подчертаха нуждата от образование на употребяващите хероин и тези, които влизат в контакт с тях, по отношение на нитазените и по какъв начин да се работи при положение на предозиране.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР