Синтетичните микрофибри, отпрани от дрехите, достигат не само до водните

...
Синтетичните микрофибри, отпрани от дрехите, достигат не само до водните
Коментари Харесай

Учени: Прането на изкуствени дрехи замърсява и сушата

Синтетичните микрофибри, отпрани от облеклата, доближават освен до водните басейни, само че и се натрупват в почвата, заяви Сайънс алърт.

Учени от университета на Калифорния в Санта Барбара откриха, че синтетичните микрофибри в почвата са съвсем толкоз, колкото във водата. От началото на производството им през 50-те години на предишния век под формата на полиестер и найлон, най-малко 5,6 метрични тона синтетични микрофибри са се отделили от облеклата при пране.

Половината от тях са създадени през предишното десетилетие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Анализирането на количеството на изпусканите микрофибри в канализацията по света е съвсем невероятно, още повече че в доста региони няма данни за преправянето на отпадните води. В тези случаи американските учени са употребявали като негов сурогат приходите на популацията.

Моделът им демонстрира, че съвсем половината отделени микрофибри остават на сушата - в почвата (1,9 метрични тона) или по сметищата (0,6 метрични тона). Във водните басейни се изсипват съвсем 2,9 метрични тона микрофибри.

Учените признават, че изчисленията им имат дефекти - моделът им се основава на доста догатки и опростявания, като периодичност на прането по света, % на облеклата, които се употребяват годишно, притежаването на перални машини.

"Мащабното филтриране на околната среда от микрофибри не наподобява механически допустимо или стопански целесъобразно. Затова фокусът би трябвало да е върху предотвратяването на излъчванията " - сподели ръководителят на проучването Джена Гавиган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР