Синоптиците прогнозират, че през следващата седмица у нас ще падне

...
Синоптиците прогнозират, че през следващата седмица у нас ще падне
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! Синоптиците прогнозират валежи от сняг!

Синоптиците предвиждат, че през идната седмица у нас ще падне първият сняг . Дали ще бъде снежна зимата, следва да забележим. Но да обърнем внимание на думата сняг, в която има изменчиво –Я .

Според правилото Я се написа, когато са изпълнени по едно и също време три условия : ударението да пада върху изменчивото Я, да НЕ следва мека сричка, да НЕ следват буквите Ж, Ч, Ш.

Пясък – песъчлив; бял – бели; самун – хлебен; кьорав – слепи; бял – белота.  

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:

В края на Ноември деня понижа и ноща стартира да си споделя думата още в късния след обяд. Беше към този момент съвсем мрачно когато на шосето изкочи един заек и ни пресече пътят. Колите внезапно набиха спирачки, а след това трябваше да дадът газ още веднъж.

В средата на изречението месеците се пишат с дребна писмен знак . Съществителното име денят в изречението е подлог и следва да се членува с цялостен определителен член. Глаголът намаля̀ е вярно изписан, защото тук е належащо да се употребява минало свършено време. Съществителното име нощта би трябвало да се членува вярно – нощ + та . Времето сред обяда и вечерята е следобяд – думата се изписва слято. Във второто изречение би трябвало да се сложи запетая преди подчинителната връзка когато. Глаголът изскочи има представка Институт по зоология и корен скачам. Той пресича него – пресича пътя, по тази причина съществителното име би трябвало да е с къс определителен член. Глаголите в 3 л., мн. ч., приключват единствено на –АТ или –ЯТ , вярно е думата да се изпише дадат.

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

През Зимата претпочитам домашният уют. Любимото ми време е вечертта, когато се събират цялото ни семейство. Тогава всеки споделя, по какъв начин е минал денят и какви проекти има за идващият ден.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

 

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР