Синоптиците предупреждават за обилни валежи през тези дни - най-вече

...
Синоптиците предупреждават за обилни валежи през тези дни - най-вече
Коментари Харесай

Синоптиците предупреждават за възможни наводнения

Синоптиците предизвестяват за значителни превалявания през тези дни - най-много в Югозападна България. Там количествата ще са сред 25-35 л/кв.м. В планините се чака и сняг.

Най-много дъждове се чака да паднат през днешния ден. В 16 области е разгласен жълт код за неприятно време. Хидролозите предизвестяват за вероятни наводнения и по тази причина се наблюдават коритата на някои реки, измежду които Арда, Марица и Искър.

"През последното денонощие са регистрирани покачвания на речните равнища в по-голямата част от страната. Най-значително е покачването във водосбора на река Искър. Все още то не е доста и е под най-ниския предел за предизвестие ", изясни в "Тази заран хидрологът от Национален институт по метеорология и хидрология Весела Стоянова в ефира на БТВ.



Тя успокои, че към този момент ситуацията е спокойна и няма заплаха от преливане на реки. „ Те бяха в ниски води в по-голямата част от страната, тъй че речните корита имат потенциала да поемат още съществени количества превалявания. Река Арда има потенциала да поема огромни количества, тъй че за момента и там няма опасност”, изясни Стоянова. По-значителни количества превалявания се чакат в Западна и Централна България. Най-много - над 35 л/кв.м, те ще са в Рило-Родопската област и в западната част на Стара планина, сподели синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева.

„ Циклонът постепенно ще се реалокира на изток. През идващите дни над страната ще има купесто-дъждовна облачност и още веднъж ще има следобедни краткотрайни превалявания. В идващите два дни те ще са на по-малко места, само че към края на седмицата през страната ще премине нов средиземноморски циклон, тъй че упованията са още веднъж за значителни валежи”, изясни Стойчева.

През миналата нощ в Родопите количествата на преваляванията са най-съществени – над 20 л/кв.м. В София те са 21 л/кв.м. В обособени региони на Родопите количествата към този момент надвишават 30 л/кв.м. Привечер се чака преваляванията да отслабнат.В най-високите елементи на планините – над 2000 м, дъждът ще премине в сняг. Температурите там ще са негативни. Днес ще е един от най-хладните дни и оптималните температури няма да надвишават 12-17 градуса. В сряда с скъсване на облачността в обособени региони на страната температурите ще стартират да се покачват. На множеството места те ще са 15-20 градуса през идващите дни. Чак към края на седмицата и при започване на идната се чака в страната да нахлуе по-хладен въздух и още веднъж да има намаляване на температурите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР