Синоптиците казват, че може да има още месеци преди кулминацията

...
Синоптиците казват, че може да има още месеци преди кулминацията
Коментари Харесай

Ел Ниньо ще продължи през пролетта на 2024 г., прогнозират синоптиците

Синоптиците споделят, че може да има още месеци преди кулминационната точка на Ел Ниньо, климатичен модел, характеризиращ се с по-високи температури на морската повърхнина и превалявания в екваториалния Тихи океан които могат да повлияят на времето по целия свят.

Топлата фаза на колебателен цикъл, който се повтаря на всеки няколко години, Ел Ниньо публично дойде през юни и по това време учените чакаха, че явлението евентуално ще продължи през последния част от 2023 година Сега, в обновена прогноза, оповестена в четвъртък от Центъра за прогнозиране на климата на Националната метеорологична работа, синоптиците споделиха, че има 80% късмет Ел Ниньо да продължи през пролетния сезон на Северното полукълбо и да се задържи до май идната година.

Съществува също по този начин огромна възможност Ел Ниньо да стане по-силен от нормално, когато завърши настоящия си интервал, което може да значи, че отпечатъкът му върху зимните температури, както и моделите на дъжд и сняг по света може да са по-очевидни, сподели Националната администрация за океаните и атмосферата.

Ел Ниньо е половината от изменчивия цикъл Ел Ниньо-Южна вибрация или ENSO, изменяща се система от контрастни климатични феномени, подбудени от моделите на пасатите и произлизащите от тях резултати върху температурата на морската повърхнина в блок от екваториалния Тихи океан южно от Хавай. Ел Ниньо заменя своята противоположна страна, Ла Ниня, по-студената част от цикъла. И двете етапи на ENSO се дефинират от температурите на морската повърхнина и преваляванията в тази част на Тихия океан, които се отклоняват от това, което се смята за неутрална норма. Повишаването на температурите и равнищата на преваляванията подхожда на Ел Ниньо, а противоположното е правилно за неговия аналог.

морските екосистеми и могат да оказват доста въздействие върху времето в Съединените щати, където Ел Ниньо нормално се свързва с по-влажни условия дружно крайбрежието на Персийския залив и на югоизток, което от време на време предизвиква съществени наводнения. Тази фаза от климатичния цикъл нормално носи по-топло и изсъхнало време в северните елементи на Съединени американски щати, както и в Канада.

Досега през 2023 година въздействието на Ел Ниньо върху климата на Съединени американски щати не се е развило тъкмо както може да допуска предходната му активност.

Миналият юли означи четвъртия следващ месец на рекордно високи световни температури на повърхността на океана и също по този начин имаше най-високата месечна особеност на температурата на морската повърхнина в 174-годишния връх на NOAA, сподели организацията, признавайки, че всичко това може да бъде обвързвано с присъщата топлота, следена в Ел Ниньо.

Но атмосферните условия, нормално основани от тази фаза, които са склонни да спомагат за понижаване на тропическата интензивност по време на сезона на ураганите в Атлантическия океан, се развиха по-бавно от предстоящото. Сезонът на ураганите продължава годишно от юни до ноември и този беше по-активен от естественото, макар че нормално Ла Ниня подхожда на увеличените урагани в Съединени американски щати

„ В взаимозависимост от силата си Ел Ниньо може да аргументи набор от въздействия, като да вземем за пример увеличение на риска от значителни превалявания и суши в избрани места по света “, каза Мишел Л'Хьоре, академик по климата в Центъра за прогнозиране на климата, в изказване, обявяващо идното идване на Ел Ниньо по-рано тази година.

„ Промените в климата могат да влошат или смекчат избрани въздействия, свързани с Ел Ниньо “, сподели L'Heureux. „ Например Ел Ниньо може да докара до нови температурни върхове, изключително в региони, които към този момент имат температури над междинните по време на Ел Ниньо. “

Ефектите от Ел Ниньо нормално се ускоряват към есенния и зимния сезон, споделят учените, тъй че идващите няколко месеца може да доведат до увеличени превалявания и сняг на избрани места, стига климатичният модел да остане в действие. Как ще се оформят същинските му резултати може да е ненапълно непредсказуемо, съгласно NOAA, което отбелязва, че изменящият се световен климат „ значи, че този Ел Ниньо работи в друг свят от предходните събития на Ел Ниньо. “

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР