Синоптици очакват първите снежинки да прехвръкнат още този месец. Това

...
Синоптици очакват първите снежинки да прехвръкнат още този месец. Това
Коментари Харесай

Синоптици прогнозират сняг през септември

Синоптици чакат първите снежинки да прехвръкнат още този месец. Това се дължи на необичайно ниските температури заран.

Времето през първото десетдневие на септември

През първото десетдневие се чака температурите да са с 2-5 градуса над климатичната норма, само че утринните градуси ще са извънредно ниски, изключително над планинските и крайните североизточни региони. Максималните температури в страната ще са сред 28-32°С, а минималните ще са сред 13-17, като по-ниски ще са във високите равнини полета в Западна България – до 10-12°С.

Месецът ще стартира с превалявания - основно в западните и централни елементи от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки. Дъждове и гръмотевици чакаме основно над планинските региони, само че към края на десетдневката те ще отслабват по активност, температурите ще се покачват и на доста места ще надминат 30°С.

Времето през второто десетдневие на септември

Ще имаме повече слънчеви часове. В първите дни от второто десетдневие времето ще е най-вече слънчево, а следобедите – с раздрана висока  облачност и тук-там в планините не е изключено да превали и прегърми. Температурите ще се покачват и на доста места ще са сред 27- 32°С.

Към 13-и - 14-и от североизток ще проникне малко по-свеж въздух, дневните температури ще се намалят сензитивно и ще са под 24 -26°С. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие градусите ще се покачат и ще са сред 27-30°С. Времето ще е слънчево, само че следобедите са вероятни превалявания над планините.

Времето през третото десетдневие на септември

Според данните на климатичните модели, вероятността от формиране на средиземноморски циклони е доста по-голяма в този интервал. В първите дни от третото десетдневие ще облачно и дъждовно. Причината за неприятното време е предстоящ циклон, ситуиран над Западните и Южни Балкани.

Очакваме и трайно намаляване на температурите към края на интервала. Възможни са и първите превалявания от сняг над 1800-2000 метра. Повечето модели загатват за честа промяна на динамичността и чести циклони, предвижда Meteo Balkans.

Любопитно - Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. Според нея, в случай че септември е изсъхнал, то октомври ще е дъждовен. Така гласи поверието от националната метеорология. Какъвто пък е денят на Свети Симеон (1 септември), то подобен ще е целият декември.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР