Синоптичните модели са единодушни - чака ни топъл период, първата

...
Синоптичните модели са единодушни - чака ни топъл период, първата
Коментари Харесай

Залива ни топла вълна в първите десет дни на февруари

Синоптичните модели са единомислещи - чака ни топъл интервал, първата дестдневка на февруари ще бъде много по-топла от нормалното, като дневните температури ще са с до 10 градуса по-високи от климатичната норма.

Затоплянето ще стартира да се усеща още от идващата неделя, като през цялата последваща седмица ще е топло, даже и утринните температури ще са над нулата.

Времето по-скоро ще наподобява на пролет, в сравнение с зима и това ще продължи най-малко 8 - 10 дни, а е допустимо и малко по-дълго.

По-сериозно смяна се чака след 12 февруари, когато зимата евентуално ще се завърне.

Такива високи температури, каквито се предвиждат за идващите десетина дни не са необикновени за феврураи, само че тук характерното е, че имаме работа с много дълъг интервал, най-малко 10 дни, когато ще е по-топло и това не се случва всяка година.

В равнинните елементи на страната - Дунавската низина, Тракия, южните равнинни региони ще измерим температури близки да 18 - 20 градуса, в обособени дни през идната седмица.

Това ще ни подсети за пролетта и, че тя към този момент не е чак толкоз надалеч, ето я зад ъгъла.

Но, не трябва да се заблуждаваме, част от синоптичните модели, които имат по-дълъг небосвод на прогнозиране, демонстрират смяна в атмосферната циркулация над Европа и завръщане на нормалното студено време и на Балканите след този интервал.

Включително се чака да стартира образуването на средиземноморски циклони, което е рецепта за превалявания, както от дъжд, по този начин и от сняг над страната. Вероятно към 14 - 15 февруарище забележим още веднъж захлаждане и превалявания, както от дъжд, по този начин и от сняг и формиране на снежна завивка.

Това обаче е единствено наклонност, която ще забележим дали ще се осъществя. Но, несъмнено, не може да остане толкоз топло за доста дълъг интервал от време, тъй че през февруари ще забележим и типични проявления на зимата.

През годините февруари ни е поднасял и много изненади - дано си напомним единствено зимата на 2012 година, когато междинната месечна температура в региона на София бе минус 4,5 градуса, извънредно леден февруари, с най-ниска измерена температуре в региона на София от минус 21 градуса.

Но също по този начин можем да се върнем и към 2016 година, когато пък междинната месечна температура в региона на София бе, забележете, 7, 5 градуса над нулата - извънредно топъл февруари.

Както се вижда, от година на година има съществени отклоняване в температурно отношение, да забележим този феврураи по какъв начин ще приключи, към този момент стартира топъл, освен това за най-малко 10 дни.

Средната световна приземна температура остава на равнище от 14, 4 градуса, тя в действителност съвсем не се трансформира, измененията са единствено в границите на няколко десети от градуса и това е обикновено, това демонстрира, че климатът е постоянен и няма никакви основанияза паника.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР