Синоптичните модели извъртяха прогнозата си за Нова година на 180

...
Синоптичните модели извъртяха прогнозата си за Нова година на 180
Коментари Харесай

Затопляне и по Коледа, и по Нова година

Синоптичните модели извъртяха прогнозата си за Нова година на 180 градуса. До 19 декември предвидиха внезапно захлаждане в Европа и на Балканите, в композиция със сняг, само че през днешния ден към този момент нещата наподобяват напълно друго.

Според последните данни на американския и европейския модел, в Европа следва стопляне със промяна на атмосферната циркулация и отдръпване на студа на север и изток.

Това значи топла Коледа и топла Нова година - проблемза феновете на зимните спортове.

Над Югоизточна Европа се открива област на високо атмосферно налягане, което е рецепта за безшумно и най-вече ясно време с ниски минимални утринни температури, мъгли в обособените дни към водните басейни и в котловините на страната.

В сряда към момента сутринта температурите ще са под нулата на доста места, само че от четвъртък стартира покачване, както на оптималните, по този начин и на минималните температури и на 24 и 25 декември ни чака напряко топло врмеме. Дневните температури до края на садмицата ще се повишавати в събота, и в неделя, северно от планините, ще са над 10 - 12 градуса. В региона на София дневни температури от 8 - 9 градуса, особенов неделя.

Заради този мощен антициклон превалявания не се чакат, слаба възможност за валежи на запад имаме към 24 декември, когато над Западните Балкани ще се основат условия за валежи.Но у нас не се чака да вали, като изключимзападните региони.

На процедура ни чака изсъхнало и топло време до Нова година, като сега наподобява, че ще застудее по-сериозно след 2 - 3 януари.

Това е прелестна прогноза във връзка с енергетиката и отоплението ни, по-топлото време ще ниспести много пари за ток, дърва и парно, само че пък е проблем за феновете на зимните спортове. Дори и по-високо в планините времето ще е извънредно топлос температури над нулата, даже и на височина от 1500 - 1600 метра.

И по този начин, с настъпването на астрономическата зима, при най-късите дни в годината ще имаме топло време. Това не е извънредно, само че въпреки всичко за подобен дълъг интервал от време не се случва всяка година.

Ще се затопли и в Северна Европа без Скандинавския полуостров. В Германия, Франция, Англия, Полша, Чехия, даже Беларус, температурите ще се покачат и в идващите дни там зимата ще отстъпи на по-топло време.

Не по този начин обаче стоят нещата оттатък океана - в Северна Америка.

От Канада в северните амарикански щати, по-късно и на юг и най-много на изток се насочва сурова студенавълна с температури доста под нормалните. В северните щати ще се измерят температури от под минус 30 градуса по целзий, а студеният въздух, в композиция с бездънен циклон, ще донесе виелици и доста сняг в огромни елементи от северните и източните щати. Коледата ще е снежна и студена за над 100 млн. американци, които ще имат и съществени транспортни проблеми в идващите дни. Зимата крепко е захапала Съединени американски щати и студения въздух ще се спусне надалеч на юг даже до Тексас и Флирода. В Хюстън, Тексас, се чакат и утринни температурипод нулата. Такава студена вълна преди две години съвсем изцяло извади от строя енергийната система на този щат, а студа, поради неналичието на ток, умъртви над 240 души, в щата, който разчита прекалено много на ВЕИ сила.

Непостоянния темперамент на въглеродно неутралната ВЕИ сила, когато се разчита основно на нея, води до проблеми тогава, когато е доста студено, а студените талази не са намалели, без значение от следеното едва стопляне на приземната атмосфера.

В резюме: у нас ни следва топъл интервал - сигурно Коледата ще е топла, за Нова година наподобява да е топлосъщо, само че защото има 10 дни - ще изчакаме до съвещанието на Синоптичната комисия в петък, с цел да потвърдим прогноза и за топла новогодишна нощ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР