Синодът на Българската православна църква решава днес кой ще е

...
Синодът на Българската православна църква решава днес кой ще е
Коментари Харесай

Синодът на БПЦ решава днес кой ще е следващият Видински митрополит

Синодът на Българската православна черква взема решение през днешния ден кой ще е идващият Видински митрополит. Изборът се постанова след кончината на дядо Дометиан, който в продължение на 30 години оглавяваше епархията. Претенденти са Драговитийският свещеник Даниил и Мелнишкия свещеник Герасим.

В 11 ч., след края на неделната Света Литургия, се чака да се пристъпи към гласуването на същинския избор на нов Видински митрополит, съобщи репортерът на Българска национална телевизия Милена Кирова. Българският патриарх Неофит, както и останалите митрополити от Св. Синод, ще гласоподават един по един.

Миналата неделя във Видин 29 епархийски гласоподаватели можеха да посочат двама от петимата претенденти, като двама от тях събраха 26 и 27 гласа. Един от претендентите - свещеник Поликарп, събра единствено два гласа, което провокира неодобрение на част от жителите във Видин. Те внесоха протестна подписка в Синодалната палата, а през вчерашния ден се събраха на митинг.
 Протест за избора на видинския митрополит се организира пред Светия Синод в София Протест за избора на видинския митрополит се организира пред Светия Синод в София
Днес Светият Синод в цялостен състав утвърди избора от предходната неделя на двама от петимата претенденти за митрополит на Видинската епархия - Данаил и Герас...

Тук се организираше и втори митинг на хора, съгласно които изборът се е провел по разпоредбите.

От Светия Синод взеха решение в цялостен състав, че изборът във Видин е протекъл както би трябвало и е законен. Затова през днешния ден кандидатите за нов видински митрополит са Драговитийският свещеник Даниил и Мелнишкия свещеник Герасим.

За викарийния свещеник на Съединени американски щати, Канада и Австралия Даниил и секретаря на Синода Герасим гласоподаваха епархийските гласоподаватели преди седмица. Днес българският патриарх и митрополите ще създадат своя избор.

Врачански митрополит Григорий, наместник на видинската епархия: Съгласно устава на църквата, новоизбраният митрополит встъпва в служба от момента на сключване на акта от светия Синод и вписването му в кондиката на светия Синод.
Седмица след избора, митрополитът ще бъде показан и на енориашите.
Врачански митрополит Григорий, наместник на видинската епархия: За да има мъничко време да се приготви, да се провежда посрещане, богослужбите в епархията и всичко това, което изисква време.
Във Видин чакат наследника на дядо Дометиан от месеци.
Просто да е, знам ли, да е добър и да е по този начин, предан на хората.Трябва да има качества, да почита, да си прави програмата както би трябвало.
В Синода беше импортирана подписка в поддръжка на различен претендент и епархийските гласоподаватели бяха упрекнати в манипулиране на избора.
Това е един доста значим избор, тъй като това е пожизнен избор.Искаме почтени архипастири, които да работят на Божията равнища.
Епархийски гласоподаватели от своя страна оповестиха, че обществено са оклеветени и афектирани. Подадена е тъжба в прокуратурата.

След гласуването следва патриарх Неофит да се обърне към народа и да огласи името на новия видински митрополит. Той ще бъде доведен от храма св. Ал. Невски, където са се черкували двамата кандидати. Ще последват слова на българския патриарх и новия митрополит.

Очаквайте детайлности по-късно!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР