Синият талон на шофьорите отпадна окончателно от правната действителност в

...
Синият талон на шофьорите отпадна окончателно от правната действителност в
Коментари Харесай

Синият талон на шофьорите отпадна окончателно

Синият ваучър на водачите отпадна дефинитивно от правната реалност в България откакто в петък в „ Държавен вестник “ беше признат Законът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. От през днешния ден можете да извадите талона от портмонето си или от корицата с персонални документи – никой няма да ви го потърси.

Нормативно контролният ваучър на водача беше закован в два закона – в Закона за автомобилните транспорти и в Закона за придвижването по пътищата.

В първия от тях в член 157 беше записано, че контролният ваучър удостоверява валидността на притежаваното удостоверение за ръководство на МПС и с смяната от 28 юли този текст беше отстранен, както още два текста, в които се загатваше талона.

В Закона за придвижване по пътища на водача пък се вменяваше да показва при инспекции талона. С отпадането на член 183 алинея 1. т. 1 и това обвързване отпада. На процедура се освобождава лидерът от една тежест да се чуди какво да го прави и къде да го съхранява контролния ваучър, който от дълги години нямаше в началото плануваното за него значение, разясниха пред OFFNews служители на реда.

В член 157 на Закона за придвижване по пътищата се заличават думите в алинея 1 „ надзорен ваучър за потвърждаване валидността на притежаваното удостоверение и “  и се основава изречение трето: „ В националния указател за водачите и техните нарушавания и санкции по член 165, алинея 1, т. 6 се съхранява информация за контролните точки за доклад на осъществените нарушавания. "

Талонът, посредством който в продължение на десетилетия се проследяваше дисциплинираността на водачите и количеството насъбрани нарушавания беше възпят във вицове, стихотворения и песни. Дупченето на талони и духането на балони за мнозина от младите водачи през днешния ден не значи нищо, само че през предишния век талонът изглеждаше като билетче за рейс, в който имаше точици за дупчене, а катаджиите със специфичен перфоратор отмерваха върху него санкции за водачите. Впоследствие сигнал за нещо неправилно към водача трябваше да бъде неналичието на надзорен ваучър при инспекция, само че с навлизането на таблетите и инспекцията по електронни бази отпреди 7-8 години настояването му при инспекции стана условност, тъй като имаше други способи да де

„ Балоните “, които единствено условно се назоваха балони, отпаднаха доста по-рано, още през 80-те. Те представляваха стъклени тръбички като епрувенки, с отвори от двата края, през които водачите „ духаха “ и наситеният с алкохолни пари въздух оцветяваше сухите гранули в балончето в неприятни за лидера цветове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР