Сините във Варна по традиция почетоха 146-ата годишнина от Освобождението

...
Сините във Варна по традиция почетоха 146-ата годишнина от Освобождението
Коментари Харесай

СДС-Варна: Националният ни празник е символ не само на освободена, но и на обединена България

" Сините " във Варна по традиция уважиха 146-ата годишнина от Освобождението с покление пред братската могила на 14-ти армейски полк в регион " Владислав Варненчик "
Паметникът е възобновен по самодейност на доктор Янко Станев в годините, когато водачът на Съюз на демократичните сили е кмет на регион „ Владислав Варненчик “

СДС-Варна по традиция всяка година отбелязва Националния празник 3 март с поклонение пред братската могила на 14-ти армейски полк до църквата в регион Владислав Варненчик. „ Сините “ уважиха 146-ата годишнина от Освобождението на България и поставиха цветя в символ на благодарност към подвига на починалите за българското Освобождение съветски, украински, румънски, маджарски и финландски войни, оставили костите си в боевете край Варна.

Паметникът, повдигнат на братската могила на 14-ти армейски полк, е възобновен по самодейност и с дейното подпомагане на в годините, когато водачът на Съюз на демократичните сили е кмет на регион „ Владислав Варненчик “.

В поклонението се включиха националният представител от СДС-Варна в ПГ на ГЕРБ-СДС доцент доктор Медиха Хамза, ръководители на районните организации на Съюз на демократичните сили в морската столица, членове и симпатизанти на партията.

На 3 март 1878 година, след усилени разногласия сред към този момент невоюващите страни, е подписан Санстефанският предварителен (предварителен) кротичък контракт. С него дефинитивно се поставя завършек на османското робство и обстановката на Балканите се трансформира радикално. Териториите на освободена България съответстват с огромния обсег на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една страна с внушителни размери, която единствено след няколко години ще се трансформира в идеал за доста от българските държавници.

Датата на националния ни празник е знак освен на освободена, само че и на обединена България. Символ на една мощна нация с голям капацитет, способна да играе съществена роля в европейската и международната политика.



След поклонението пред братската могила в регион Владислав Варненчик „ сините “ деятели се включиха в общоградските тържества във връзка националния празник. Във Варна те започнаха с молебен и боен обред по издигане на националния байрак пред Катедралата „ Успение Богородично “.

Празничната стратегия продължава през целия ден с полагане на цветя и венци на мемориалните монументи на воините - освободители в Морската градина.

От 17:00 часа ще стартира празничен концерт-спектакъл „ Но ний знаем “ във Фестивалния и конгресен център.

Финалът е в 19:30 часа на площад „ Антон Новак “ в Морската градина, където ще се организира тържествена заря-проверка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР