Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна маса и

...
Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна маса и
Коментари Харесай

Сините сливи могат да заздравят костите на възрастните жени

Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна маса и да запазят здравината на костите на дамите в постменопауза, изключително на таза и пищяла, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на две проучвания на американски учени, написа Българска телеграфна агенция.

Първото проучване в университета на Пенсилвания преглежда възпалението и здравето на костите, а обвързвано с него клинично тестване в същия университет прави оценка резултата от потреблението на 50 грама или 5-6 сушени сини сливи дневно и 100 грама или 10-12 сушени сини сливи дневно върху костната минерална компактност, костната геометрия и приблизителната издръжливост на костите 12 месеца.

Общите резултати са основани на данни от 235 дами в постменопауза.

По-голямото разпространяване на остеопорозата измежду дамите над 50-годишна възраст, в сравнение с измежду мъжете, частично се дължи на намаляването на равнищата на естроген с настъпването на менопаузата, което води до загуба на костна компактност. Недостигът на естроген също по този начин способства за увеличение на възпалителните посредници, които потискат образуването на костна маса.

Първото изследване изследва връзката сред циркулиращите кафези, които освобождават субстанции за понижаване на възпалението, известни като възпалителни посредници, и разнообразни индикатори за здравето на костите, в това число костна компактност, геометрия и издръжливост.

Предишни изследвания допускат връзка сред хроничното инфектиране и остеопорозата, и риска от фрактури, настояват учените.

Резултатите демонстрират, че колкото повече възпаления има, толкоз по-лошо е здравето на костите.

Това допуска, че възпалението " може да бъде значим посредник за загубата на костна маса след менопаузата и евентуална цел за хранителни лечения ", споделя в прессъобщение Кони Роджърс, професор и началник на катедрата по хранителни науки в Университета на Джорджия.

Второто изследване включва контролна група, която не е консумирала сушени сини сливи, друга с 50 грама (пет до шест сушени сини сливи) дневно, трета със 100 грама (10 до 12 сушени сини сливи) дневно и сборна група - дами, консумирали пет до шест или 10 до 12 сушени сини сливи дневно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР