Сингапур – Членове на семействата на затворници, осъдени на смърт

...
Сингапур – Членове на семействата на затворници, осъдени на смърт
Коментари Харесай

Семействата на екзекутираните апелират към „безсърдечния“ Сингапур за промяна

Сингапур – Членове на фамилиите на пандизчии, наказани на гибел в Сингапур, приканват държавното управление да наложи неотложен мораториум върху изтезанията и да приложи обзор на потреблението на смъртното наказване в градския щат.

Роднини на екзекутирани пандизчии бяха измежду тези, които предадоха петиция до Министерството на вътрешните работи на страната в понеделник, в навечерието на Световния ден против смъртното наказване.

Продължете да четете

лист от 4 детайла „ Бебешки стъпки “ за АСЕАН, до момента в който завършва първите взаимни военни учения Чистият имидж на Сингапур под лупа на фона на абсурда за пране на пари Бившият вицепремиер на Сингапур Шанмугаратнам е определен за президент < /h3> Сингапурски работодатели употребяват полицията, с цел да заплашват домашни служащи, се споделя в отчета в края на списъка

Петицията събра повече от 1700 подписа.

Поне 16 души бяха обесени в страната от Югоизточна Азия от 2022 година, когато изтезанията бяха възобновени след мъртвило по време на пандемията.

„ Крайно време е държавното управление да прегледа този въпрос. Толкова са упорити. Те са толкоз строги във връзка с смъртното наказване “, сподели Назира Ладжим Хертслет, сестрата на Назери бин Ладжим, който беше екзекутиран предходната година.

Назери беше наказан на гибел през 2017 година, откакто беше приет за отговорен в владеене на малко повече от 33 грама (1,1 унции) хероин за трафик. Той беше на 64 години, когато беше обесен през юли предходната година.

„ Той [Назери] искаше да опиша на целия свят за закона на нашето държавно управление в Сингапур, който въобще не е обективен за него “, изяснява Назира, която е изострен критик на смъртното наказване, откогато брат й беше обесен. < /p>

„ Просто се тормозя какъв брой още животи ще лишават “, сподели Назрия пред Ал Джазира.

Активисти считат, че сега има към 50 пандизчии, наказани на гибел в Сингапур, като всички като се изключи трима са в пандиза за закононарушения, свързани с опиати.

Използването на смъртното наказване в Сингапур за закононарушения, свързани с опиати, направи интернационалните заглавия по-рано тази година, когато 46-годишният Тангараджу Супиах беше обесен.

Той беше наказан на гибел през 2018 година за съучастничество в опит за трафик на малко повече от 1 кг (35 унции) канабис.

Екзекуцията му беше наказана от Организация на обединените нации и английския милиардер Ричард Брансън.

Amnesty International споделя, че Сингапур е една от единствено четирите страни предходната година, в които са доказани изтезания, свързани с опиати.

Министерството на вътрешните работи на Сингапур споделя, че потреблението на смъртно наказване за закононарушения, свързани с опиати, е дейно възпиращо средство, което защищава сингапурците „ от нездравословното влияние на опиатите “.

Активистите не са съгласни, като настояват, че екзекутирането на пандизчии за закононарушения, свързани с опиати, не оказва помощ доста за справяне с по-широките проблеми, подхранващи противозаконната търговия с опиати.

„ Определено би трябвало да има по-всеобхватен взор върху това, което тласка хората към опиатите, вместо да слагаме перформативна позиция на смъртното наказване единствено с цел да успокоим хората, че сме в сигурност “, сподели Илайджа Тей от Transformative Justice Collective, a Група за акции в Сингапур.

Заедно с петицията, деятелите на акцията също по този начин доставиха писмо, адресирано до K Shanmugam, министър на правото и вътрешните работи на Сингапур.

Те го приканиха да се срещне с „ жертвите на безмилостната и безсмислена война на Сингапур против опиатите “.

На участниците в акцията беше отхвърлен достъп до постройката на Министерството на вътрешните работи, защото не са съумели да си уговорят публична среща. Вместо това петицията и писмата бяха предадени на чиновниците по сигурността.

Ал Джазира се свърза с Министерството на вътрешните работи за отговор.

„ Всички бяхме зашеметени “

Към фамилиите в служението се причисли Шарифа Сайед Зин. Брат й, Сайед Сухейл бин Сайед Зин, беше наказан на гибел през 2016 година за владеене на малко повече от 38 г (1,3 унции) хероин за трафик.

По-рано му беше избрана дата за обесването му, само че му беше позволено отсрочване на изтезанието единствено с един свободен ден.

„ Ситуацията е доста сложна. Много се безпокоя за него “, сподели Шарифа.

„ Трудно е, доста е мъчно да продължаваш да мислиш за него и изискванията, в които се намира “, добави тя.

Тя желае Шанмугам да разбере изцяло тежкото състояние на роднините на наказаните на гибел пандизчии.

„ Никой в никакъв случай не може да разбере по какъв начин се усеща член на фамилията, в случай че това не е самият той, наказан на гибел.

„ Ако ме бяхте попитали преди 10 или 20 години, нямаше да имам визия. Бих изпитал съчувствие, само че нямаше да имам схващане до момента “, сподели Шарифа пред Ал Джазира.

Докато множеството членове на фамилията и деятели бяха пристигнали от цялостен ​​Сингапур, с цел да посетят министерството, една направи по-дълго пътешестване, с цел да поддържа починалия си чичо.

Келвина Каур беше на 21 години, когато Калвант Сингх беше обесен от страната предишния юли. Тя долетя от Куала Лумпур за деня, с цел да съобщи петицията.

„ Той [Калвант] ме играеше като татко, тъй като родителите ми не са дружно “, сподели Келвина пред Al Jazeera.

„ Получавайки писмото от пандиза, знаейки, че той ще бъде екзекутиран след една седмица, всички бяхме зашеметени в този миг “, добави тя.

Калвант беше наказан на гибел през 2016 година за владеене и трафик на хероин. Той се провали в последния обезверен опит да спре личната си екзекуция.

„ Той беше толкоз убеден, че ще оцелее и употребява тази единствена фраза, казвайки, че ще се бори, до момента в който примката не бъде към врата му “, сподели Келвина.

След като Калвант беше екзекутиран, Келвина направи последно посещаване, с цел да види чичо си.

„ Майка ми не можа да се накара да отиде и да разпознава тялото, тъй че аз бях една от тях, които го идентифицираха, тъй като му дадох обещание, че ще бъда първата, която ще го допре “, изясни тя.

Родината на Келвина, Малайзия, възприема друг метод към смъртното наказване в съпоставяне със прилежащ Сингапур.

По-рано тази година малайзийските законодатели утвърдиха правни промени за унищожаване на наложителното смъртно наказване за съществени закононарушения, в това число трафик на опиати.

„ Ако Малайзия може да го направи, за какво не и Сингапур? “ сподели Келвина.

Лидерите на Сингапур не демонстрират признаци да следват стъпките на своите сътрудници в Куала Лумпур.

В скорошно изявление за малайзийски новинарски канал Шанмугам повтори, че запазването на смъртното наказване е „ избавило животи в Сингапур “.

Думите му оферират малко разтуха на тези, чиито фамилии чакат екзекуция.

„ Останалата част от света – те имат толкоз доста съчувствие. Сингапур остава безсърдечна страна “, сподели Шарифа.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР