Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) може да бъде причина за

...
Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) може да бъде причина за
Коментари Харесай

Синдром на поликистозните яйчници и акне


Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) може да бъде причина за изява на акне в към 30% от случаите. Голяма част от дамите с акне нямат хормонални нарушавания, заради което уточняване на хормоналния им статус се постанова единствено, когато има съпътсващи признаци на ендокринни нарушавания – да вземем за пример неточен менструален цикъл, инфертилитет, затлъстяване и други

Повечето от дамите с тежко и резистентно на лекуване акне обаче имат синдром на поликистозните яйчници, което постанова в допълнение уточняване от ендокринолог.

Хиперандрогененията е един от трите диагностични критерии на синдрома на поликистозните яйчници. Нейните най-чести клинични прояви са хирзутизъм, акне и плешивост.

Акнето е възпалително положение на космения фоликул и прилежащите мастна и апокринна жлези ( пило-себацейна единица ). То нормално се изявява в ранна юношеска възраст, като визира към 80% от децата в учебна възраст. Именно и по тази причина изявата на акне в юношеската възраст не се включва в диагностичните критерии. И въпреки всичко би трябвало да се вземе под внимание, че при девойките с тежко или резистентно на лекуване с орални или местни средства акне, включителни и ретиноиди, вероятността да се развие СПЯ се свежда до към

40%.

Макар честотата на акнето доста да понижава през втората и идващите декади от живота на дамата, при дребна част от пациентките лезии персистират и в междинна възраст. Когато акнето персистира и след юношеството или е налице екзацербация през средата на 20 или 30-годишна възраст, хиперандрогененмията е честа и тогава акнето може да се приема като нейн клиничен симптом.

Акнето визира най-вече лицето и по-рядко гърба и гърдите. Лезиите могат да бъдат: отворени комедони (т.нар. черни точки), затворени комедони, папули (червени пъпки), пустули (гнойни пъпки), кисти и нодули. Възпалителните лезии постоянно са мъчителни.

Акнето всекидневно се утежнява в лутеалната фаза на месечния цикъл (втората фаза), когато се покачват равнищата на прогестерона. Затова и някои създатели считат, че точно той със своя андрогенен резултат, играе роля в пило-себацейната единица.

Андрогените имат пряк резултат върху мастната жлеза, като подтикват клетъчното разделяне и мастната продукция (себума). В патогенезата на акнето играят роля нарасналата продукция на себум, хиперкератинизация на канала на космения фоликул, водещо до запушването му и колонизирането му с микроби, изключително

Propionobacterium acnes, и спомагателни фактори на възпалението.

Локално метаболизираните по-активни форми на андрогените в пило-себацейната единица водят до увеличаване на мастните жлези, които продуцира по-голямо количество себум и с това се покачват колониите на P. acnes. От своя страна той трансформира вискозитета на себума – покачват го и водят до възпалителна реакция. Следващата от възпалението хиперкератоза

(вроговяване и задебеляване на епитела) и нарасналият вискозитет на себума възпрепятсват „ очистването” на канала и по този начин се благоприятства появяването на комедони. Те са началната демонстрация на акнето. Под влияние на локално отделяните фактори на възпалението комедонът може да се трансформира в папула, пустула или киста.

Свързани публикации.. Синдром на поликистозните яйчници – протича друго при всяка жена 0 Синдром на поликистозните яйчници – причина за понижено качество на живот при дамите 0 Синдром на поликистозните яйчници – честа причина за менструални нарушавания 0
Обективизиране на хиперандрогенемията

Лабораторните проучвания, употребяващи се като скринингов способ за доказване или изключване на андрогенна свръхпродукция, включват проучване на серумните равнища на общ и/или свободен

тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат (ДХЕАС), андростендион и 17-хидрокси-прогестерон
(за изключване на късна форма на вродена надбъбречна хиперплазия). Индексът на свободните андрогени, който се пресмята благодарение на общия тестостерон и равнищата на секс-хормон свързващия глобулин е също добър маркер за хиперандрогенемията.

3-алфа-андростендиол глюкуронид е метаболит на по-мощния от тестостерона – дихидротестостерон, който се образува локално в тъканите.

Измерване на равнищата на 3-алфа-андростендиол глюкуронид може да бъде добър маркер за продукцията на дихидротестостерон в прицелните органи като кожата. Има данни, че равнищата му са нараснали в кръвта и урината при дами с хирзутизъм и акне.

Лечение

Фармакологичните тактики за управление на дерматологичните признаци на хиперандрогенемията целят намаление на андрогеновите равнища и управление на резултатите им на тъканно равнище. Предстои да разгледаме тематиката по-подробно в последващи публикации.
(4300)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР