Синдромът на хроничната умора е сред често срещаните състояния при

...
Синдромът на хроничната умора е сред често срещаните състояния при
Коментари Харесай

Ето кой синдром е често срещан след дълъг COVID-19

Синдромът на хроничната отмалялост е измежду постоянно срещаните положения при хората, които страдат от дълъг COVID-19, сочат данните от американско изследване, представено от уеб страницата " Хелтдей ".

Това е главният извод от проучване на пациенти, продължаващи да се борят с тежка отмалялост, неприятен сън, болки в мускулите, зной, откакто са преболедували, постоянно не тежко, новия ковид.

Учени от Ню Йорк са открили, че съвсем половината от 41 доброволци, изкарали COVID-19, имат признаци, които свързват с така наречен синдром на хроничната отмалялост. Той лимитира нормалните ежедневни действия на пациента за най-малко шест месеца, споделя лекар Дона Манчини от здравното учебно заведение на болница " Маунт Синай " в Ню Йорк. Тя е отпред на изследването.

Доброволците в проучването са на възраст сред 23 и 69 години. Между три и петнадесет месеца след първичната им диагноза COVID-19 те не престават да имат разнообразни здравословни проблеми.

Оказва се, че общо 46% са развили хронична отмалялост след новия ковид. Според Манчини това е тревожна констатация, защото при доста от доброволците първичната зараза не е била нито животозастрашаваща, нито доста сериозна.

По данни на Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати сред 800 хиляди и 2,5 милиона американци са наранени от синдрома на хроничната отмалялост. Приблизително една трета от тях го развиват след изкарано вирусно заболяване.

Резултатите от изследването, ръководено от лекар Дона Манчини, са оповестени в списанието на Американския лицей по кардиология.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР