Синдикатите се обявиха срещу преместването на двете транспортни болници, които

...
Синдикатите се обявиха срещу преместването на двете транспортни болници, които
Коментари Харесай

Синдикатите скочиха срещу местенето на транспортните болници

Синдикатите се оповестиха против преместването на двете транспортни лечебни заведения, които в този момент са под шапката на Министерството на превоза и известията (МТС)към Министерството на здравеопазването.

Това стана ясно по време на провелия се през днешния ден отраслов съвет в бранш „ Транспорт “в София. В полемиките се включиха заместник-министрите на превоза и известията Владимир Върбанов, като ръководител, Илия Илиев и Стоян Новаков, както работодатели и синдикати.

Дискутирано бе решението на държавното управление за прекачване под юрисдикцията на Министерството на стопанската система на държавното дружество „ Транспортно строителство и възобновяване “ ЕАД, както и предлагането за прекачване на двете държавни транспортни лечебни заведения - „ Национална многопрофилна транспортна болница “ в София и „ Многопрофилна транспортна болница “в Пловдив към Министерството на здравеопазването.

Синдикатите и работодателите показаха своето безпокойствие за това и изрично се оповестиха против записаното в съдружното съглашение на държавното управление за бранш „ Транспорт “.

„ Решението е взето небрежно и не е добре премислено “, сподели Екатерина Йордановаот КНСБ. Синдикалните организации познават два инструмента за решения: митинг и разговор, като съгласно нея при втория се реализира по-голям резистентен резултат.

Всички участници в срещата се сплотиха към концепцията МТС да се бори тези структури да се запазят в системата на превоза. Предстои министърът да бъде осведомен и да вземе дефинитивно решение по тематиката.

Със старта на новата оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ отваряме порти за бизнеса и частните компании , заяви Галина Василева, шеф на дирекция „ Координация на стратегии и планове “. Идеята е да бъдат подкрепени интермодалните оператори и компании, които да изградят инфраструктура за различни горива по главната пътна мрежа, уточни тя.

Повдигнат бе въпросът за финансиране на пътната сигурност и дигитализацията посредством оперативната стратегия. Галина Василева изрази готовността на Министерството на превоза да прегледа отправените оферти и да се търси вид за реализирането на концепцията.

По отношение на автомобилния превоз и средствата, отпускани за превъзмогване на отрицателните последствия от Covid-19 бе показано, че са постъпили 565 заявки за поддръжка на превозвачи. Към момента са обработени 142 броя на стойност малко над 9 млн. лв.. През февруари следва прекосяване към погашение на средствата. Комисията продължава работа до окончателното разглеждане на постъпилите заявки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР