Синдикати са в протестна готовност, съобщи . Поводът е намерението

...
Синдикати са в протестна готовност, съобщи . Поводът е намерението
Коментари Харесай

Синдикати са готови за протест при съкращавания в държавна администрация

Синдикати са в протестна подготвеност, заяви . Поводът е желанието на „ Продължаваме Промяната ” за съкращения в държавната администрация. Темата породи напрежение още преди да има образувано постоянно държавно управление.

Заявката на новата власт  провокира сериозен отзив. Намерението на първата политическа мощ е за редуциране на 30 000 от общо 200 000 чиновници. Синдикатите не са съгласни с това и предизвестяват, че служителите са доста по-малко - 130 000. Сметката демонстрира, че съкращенията ще обзет към 15% от заетите в държавния бранш.

Въпреки че ще има делене на някои министерства, „ Продължаваме промяната ” не отстъпват от концепцията си за съкращения в държавния бранш. Според сметката на Асен Василев до края на 2022 година би трябвало да бъдат съкратени 30 000 служители.

„ Няма за какво да пазим едно статично състояние, отричайки нуждата от рационализация във всеки един случай. Безработицата е от най-ниските, ще има и преквалификация, която да се предложи на тези хора ”, съобщи Лена Борсилавова от „ Продължаваме промяната ”.

След присъединяване си в Тристранния съвет синдикатите показаха ясно мнението си за концепцията.

„ Ще има митинги. Това мога да ви го подсигурявам ”, закани се Любомир Костов от КНСБ.

Критиките бяха ориентирани и персонално към един от водачите на „ Продължаваме Промяната ”.

„ Трябва да напомним, че Асен Василев беше министър на финансите и в качеството си на подобен организира няколко публични разисквания, точно с желанията да покаже какъв брой доста разноски от държавния бюджет отиват за тези паразити държавните чиновници ”, разяснява Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа ”.

И предизвестиха, че в случай че се посегне на държавните чиновници страната може да спре да работи.

„ Няма накъде! Ако орежем още повече държавната администрация, това значи напълно да останем без страна ”, съобщи Ваня Григорова.

„ Някой питал ли ги е тези хора от каква подготовка имат потребност, от каква преквалификация имат потребност? ”, попита Любомир Костов.
Бизнесът не е склонен с тези опасения.

„ Може би 1/3 от тези 30 000 души са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен приход от пенсия. Може би 1/3 са незаети места, тъй че тези, които били дейно съкратени са от порядъка на 10 000 ”, счита Васил Велев, ръководител на АИКБ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР