Синдикати и работодатели настояват да се проведе тристранен съвет заради

...
Синдикати и работодатели настояват да се проведе тристранен съвет заради
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели поискаха тристранка за ДДС

Синдикати и работодатели упорстват да се организира тристранен съвет поради измененията в данъчното законодателство , които плануват понижаване на Данък добавена стойност за заведения за хранене и кафенета на 9%, съобщи Българска национална телевизия.

Така против поправката се сплотиха към този момент от Министерството на финансите, синдикалисти и работодатели.

" Несъмнено ресторантьорите имат потребност от подкрепяне, само че то би трябвало да се прави постоянно през разноските, в никакъв случай през приходите, защото няма икономическа доктрина, която да го удостоверява това нещо. В последна сметка действителният длъжник, крайният длъжник на Данък добавена стойност са крайните консуматори, бизнесът е нищо повече от един медиатор, който взима нашите пари и ги превежда в страната - на него му се възвръщат както знаете. Това значи, че бизнесът сега желае по-голяма комисионна за това ходатайство. " - разяснява Любослав Костов, икономист КНСБ.

По думите му, би трябвало да се попитат хората дали избират да заплащат 20-те % Данък добавена стойност на страната или на бизнеса, " защото теорията е че в случай че даваме нашите налози на страната тя е длъжна да ни дава обществени богатства ".

" Да, те дадоха обещание да покачат минималния застрахователен предел, което е хубаво, само че не би трябвало да смесваме двете неща, това са два обособени дебата. Те че би трябвало да го създадат - би трябвало, само че не би трябвало поради това да желаят нещо друго. Това държавно управление е определено с стратегия, в която написа, че четири години няма да трансформира налозите, и в този момент един път излизат и трансформират налозите, а ние от години желаеме данъчни облекчения за хората с по-ниски приходи, необлагаем най-малко, помощи за млади фамилии, което коства в полза на истината по-малко в сравнение с в този момент това се прави и постоянно ни е отказвано. " - сподели още Костов.

Срещу намаляването на ставката на Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес и доставката на книги се сплотиха освен синдикатите, само че и най-големите работодателски организации . Оттам са изпратили своите мнения в Народното събрание.

Отрицателно мнение е изпратило и министерството на финансите, откъдето са пресметнали, че загубите за държавния бюджет биха били 163 млн. лв.. Допълнително - в случай че бъде понижена ставката и за бебешки артикули, загубите ще се усилят с още 39 млн.

IT секторът чака обаче по-добри години.

" Нашата цел постоянно е била да пазиме ползите на софтуерните компании, само че при изискване че не нарушаваме ползите на другите браншове, постоянно сме били за равнопоставеност. Моето персонално мнение е че постоянно е по-добре да се взимат целеви ограничения за секторите, вместо общи ограничения, които има риск да нарушат правата на други браншове, това сега е случая с тези частични понижения на Данък добавена стойност за един или различен бранш, без да се направи разбор за рисковете, които те водят след себе си. " - уточни Георги Брашнаров от Българската асоциация на софтуерните компании.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР