Синдикатът на МВР изпрати отворено писмо до Народното събрание, в

...
Синдикатът на МВР изпрати отворено писмо до Народното събрание, в
Коментари Харесай

Сидикатът на МВР се опасява от "пореден пробив" в системата с предлагани промени в ресорния закон

Синдикатът на Министерство на вътрешните работи изпрати отворено писмо до Народното събрание, в което показва свои опасения за текстове, които следва да се преглеждат на второ четене в отрасловия закон. Някои от тях са препоръчани на извършеното неотдавна изнесено съвещание на вътрешната комисия на Народното събрание в Русе, заради което не получиха и необятна публичност.

В писмото на синдикатите се показва, че в плана има най-малко два " притеснителни текста ".

Първият се отнася до минималния брой пожарникари в екип. Той е импортиран сред двете четения на проектозакона от ГЕРБ.

През 2015 година е призната смяна в Наредбата за пожарогасителната и избавителната активност, която дефинира минималния брой чиновници в един екип да бъде трима. Това, съгласно синдиката, е било нужен компромис, доколкото в развитите страни пожарникарският екип се състои от най-малко 4-5 души. Наредбата влиза в действие през август тази година и незабавно се схваща, че Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " не може да отговори на условията ѝ заради дефицит на личен състав.

" Сега Ви се предлага да закрепите в закон това условие, само че да допуснете " по изключение " в обитаеми места с под 5 хиляди поданици екипите на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " да останат с най-малък състав от двама чиновници ", показват от синдиката.

Уважаеми народни представители, не е нужно да сте специалисти, с цел да стигнете до очевидната истина – в по-малките обитаеми места температурата на горене не е по-ниска, нито отделяните при горенето газове са по-малко токсични, в сравнение с в огромния град, се добавя в писмото.

Те оспорват позицията на управлението на Министерство на вътрешните работи и на дирекцията, че казусът може да се реши с назначението на 200 или 300 пожарникари. " Ако това е правилно, в действителност е необяснимо дословното проспиване на две години от тяхна страна. Ако това е правилно, в действителност не съществува никаква нужда " изключението ", което Ви се предлага, да откри място в Закона ", се показва в писмото.

Според създателите му настрана от това съществува рискът сходно " изключение " да се трансформира в процедура.

Синдикатите възразяват и против текстовете в първичния текст на плана да се разширят функционалностите на работещите по трудово правно отношение сътрудници по защитата в Министерство на вътрешните работи.

" Би трябвало да имате поради, че става дума за чиновници без полицейски пълномощия, без съответните условия за започване на работа в Министерството, без профилирана подготовка. На тях се предлага да бъдат предоставени функционалности, изпълнявани по принцип от държавни чиновници в Министерство на вътрешните работи – служители на реда ", аргументират позицията си от синдиката.

От там считат, че това предложение може да се преглежда само като опит да се решат кадрови проблеми на Министерство на вътрешните работи посредством назначение на цивилни чиновници, работещи по трудово правно отношение, вместо посредством попълване и увеличение, където е належащо, на щата на униформените служители на реда.

" Това не може и няма да докара до възстановяване на резултатите от битката с престъпността и опазването на публичния ред ", счита синдикатът.

От там приканват депутатите да не позволяват " следващия пробив " в системата за вътрешна сигурност.

Между първо и второ четене на плана от Българска социалистическа партия предложиха, а комисията поддържа, да не се основава дружество, което да прави част от дейностите на Министерство на вътрешните работи. Тази смяна бе предлагана още при кабинета " Борисов 2 " и дори са планувани пари за няколко години за издръжката на въпросното сдружение. Целта му бе да дава главно административни услуги, които са в тежест на ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР