Синдикат Образование към КТ Подкрепа призова явяващите се на изборите

...
Синдикат Образование към КТ Подкрепа призова явяващите се на изборите
Коментари Харесай

Образователният синдикат поиска: 4 години работа, петата - платен отпуск за учителите |

Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " прикани явяващите се на изборите политически партии да включат в стратегиите си оферти за промени в просветителната сфера..

Синдикатът упорства средствата за обучение да бъдат закрепени на 6% от Брутният вътрешен продукт , а учителският труд да бъде прекатегоризиран във второкласен.

Срещу прегарянето на професионалистите в системата синдикатът предлага учителите над 50 години да могат да работят един по-малко седмично , а след четири отработени години да може да се употребява една година заплатен отпуск за подготовка или рехабилитация .

Синдикатът предлага още: мандатност на шефовете на просветителни институции, делегирани бюджети за детските градини; намаляване на административната тежест; оценки за дисциплинираност на учениците ; повече отговорности за родителите; изпит след всеки клас в начален стадий и повторение на класа при неусвоен материал за сметка на отпадане на НВО след IV клас; понижаване на учениците в паралелките.

Промени, съгласно ръководителя на синдиката доктор Юлиян Попов, са нужни и при учебниците : би трябвало да има по един утвърден учебник за общообразователните предмети, а МОН да издава учебниците, за които заплаща.

Реално понижаване на размера и компликацията на новия материал към 40% за сметка на 60% проектно–базираното образование и практическите извършения е друго съмнение в концепцията.

Нужно е и равнене на нормативите на всички педагогичен експерти към 648 часа годишно, с отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален стадий. При ранно пенсиониране да се получава добавка от УПФ, въпреки и редуцирана, и след навършване на изискуемата възраст за пенсиониране, а заплатите годишно да нарастват с най-малко 10%, пишат от синдиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР