Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ обяви, че учителите са готови

...
Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ обяви, че учителите са готови
Коментари Харесай

Учителският синдикат заплаши с масова стачка, ако родители продължават да свикват протести

Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ разгласи, че учителите са подготвени на протестни дейности за опазване на престижа си.

От писмо до медиите, подписано от ръководителя на синдиката доктор Юлиян Петров, излиза наяве, че мотив за това са зачестилите митинги, свиквани от наставнически организации. Ако тези митинги продължат, учителското съсловие може да излезе в стачка с мащаби по-големи от тези през 2007 г, показва синдикалистът.

Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ декларира изрично, че учителите са подготвени на всевъзможен тип законови дейности за опазване престижа и достолепието на изчезващия тип - българския преподавател. И в случай че някои наставнически организации не престават да разрушават просветителното равновесие с апели за митинги, манифестации и стачки, то българските учители и шефове този път ще бъдат безкомпромисни, даже и с най-силните свои дейности, познати от 2007 година, написа в обръщението на Следствен отдел към окръжна прокуратура към КТ " Подкрепа ".

Синдикатът осъжда " лова на вещици " против учителите и цитира за образец готвен митинг от родителска организация за първия образователен ден. Посочва още, че сложната връзка сред учители и родители, наложила се към този момент като наклонност, е една от аргументите тази специалност да не е привлекателна за младите фрагменти, от които образованието изпитва сериозна потребност.

Пълният текст на писмото:

До всички медии

Наближава времето да удари първият учебен звънец и да призове безгрижното детско ято още веднъж в клас. Заедно с трепетите, свързани с началото на образователната година, нараства обаче към този момент обичайно и страхът от това дали ще има задоволително учители, които да застанат пред учениците в първия образователен ден. Със страшна сили виси и въпросът дали високият брой пенсиониращи се учители ще бъде обезщетен от млади, стимулирани педагози, които да влязат и продължат своята кариера в родната ни просветителна система.
Какво разкриват безпощадните и безспорни обстоятелства?
В системата сега работят 91 000 учители и шефове, а не по-малко от 5000 следва да бъдат пенсионирани още тази година. Броят на работещите пенсионери или педагогичен експерти във възраст 60+, дружно с нередовните учители, остава рекордно висок – над 7500.
От провеждащите се кастинги на шефове, търсещи нови назначения, се открива, че голям брой от претендентите са приключили в този момент или преди години, само че освен нямат стаж по специалността, само че и действителни на практика познания за сложната и виновна специалност на учителя. Много от претендентите, запознавайки се от близко и директно с специалността, сблъскайки се с непостижимата бумащина и безкрайния лист от отговорности и отговорности, непряко свързани с професионалните им компетентности и упования и на фона на една начална брутна заплата от 760 лв., не вземат въодушевено решение да станат учители. Често одобряват работата в учебно заведение като краткотрайна трудова претовареност, до момента в който намерят нещо уместно, което да удовлетвори техните потребности и упоритости.
Без илюзии би трябвало за заявим, че рецесията за учители ще нарства. За страдание, тя има към този момент десетилетни корени, а няма построени работещи политики за подготовка, привличане и задържане на младите учители в системата. Твърде постепенно и много със забавяне въпреки всичко през днешния ден се вършат старания тези политики да се образуват и можем единствено да се надяваме, че те ще са работещи и ще имат стремежи резултат.
По някои специалности откриването и привличането на експерти в просветителните институции е задача прекомерно сложна. Когато става тирада за учебно заведение с възпитаници под междинния брой, тогава е съвсем невъзможна, тъй като годишната норма от часове преподавателска претовареност за учители, примерно по физика, осведомителни технологии, музика, изобразително изкуство, е доста дребна. Това незабавно значи неспособност тези експерти да получават цялостна заплата. Тогава се постанова шефовете да назначават неспециалисти, което е за сметка на качеството по преподавания предмет. Тревожна е наклонността за недостиг на учители, като най-големият дефицит на педагогичен експерти следва да се случи през идните от 5 до 10 години. Основната причина е заради пенсионирането на половината от в този момент работещите учители, само че и сега към този момент нараства неналичието на правоспособни учители с нужните специалности, които стимулирано да стартират работа и да останат да работят като учители. Все по-висок е броят на неправоспособните учители по редица предмети, които навлизат в просветителната система, постоянно на инцидентен принцип, а това е огромен минус за цялото общество и най-много за бъдещето на страната ни. Изискванията за висок професионализъм и съществени познания и умения са към този момент не желателни, а безусловно наложителни в 21 век.
Прогнозата на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ е за продължаваща и отрицателна наклонност, отблъскваща младежите от учителската специалност. Надеждите на СБУ за хиляди млади учители, влизащи в просветителната система, са по-скоро наша обща фантазия, която е надалеч от сегашната действителност. Според КТ „ Подкрепа “ се чака едвам няколко стотин млади учители да влязат в системата, като се резервира наклонността, работилите до пет години в нея, да я напущат окончателно!
Синдикат „ Образование “ приветства МОН и декларира своята положителна позиция по отношение на изгражданата осведомителна система за търсени преподаватели-специалисти, още повече, че това ние сме го предложили неведнъж през годините.
Учителската специалност е тази, която, с изключение на професионалното, раздава и най-вече обич – към знанието, към природата и света, обич към фамилията, към родното, обич към традициите, българщината, будната гражданска съвест и възприятието за дълг и отговорност пред жанр и Родина, пред бъдещето. Въпросът е дали българското общество е готово да одобри този скъп подарък от учителя или ще продължи да толерира генерирането на човеци в българското обучение, ограмотени, само че не и приобщени от единна ценностна система. Дали родителите и техните организации са подготвени за позитивното партниране, познато в просветителните системи, които даваме като образци или ще продължат “лова на вещици ”, като една родителска организация, която приготвя наставнически митинги за първия образователен ден. Безспорно сложната връзка с родителите, наложила се много трайно и стабилно във взаимоотношенията в българската просветителна система, се явява и като една от мощните спирачки, стопиращи младите учители да влязат и останат в образованието.
Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ декларира изрично, че учителите са подготвени на всевъзможен тип законови дейности за опазване престижа и достолепието на изчезващия тип - българския преподавател. И в случай че някои наставнически организации не престават да разрушават просветителното равновесие с апели за митинги, манифестации и стачки, то българските учители и шефове този път ще бъдат безкомпромисни, даже и с най-силните свои дейности, познати от 2007 година

21.08.2018 доктор Юлиян Петров

гр. София ръководител на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Подкрепа “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР