Синдикат на унгарските учители протестира срещу новия учебен план с

...
Синдикат на унгарските учители протестира срещу новия учебен план с
Коментари Харесай

Унгарски учители: Няма да преподаваме фашизъм

Синдикат на унгарските учители стачкува против новия образователен проект с аргумента, че той е бил направен от ръководещата партия ФИДЕС за поощряване на нейния националистически дневен ред и понижаване на свободата в средите на образованието и на науката, съобщи Ройтерс.

Премиерът Виктор Орбан, който е водач на ФИДЕС, неведнъж бе подложен на рецензии от Европейски Съюз и от правозащитни групи поради политиката си, която, съгласно тях, вреди на демокрацията и на върховенството на закона.

В просветителната сфера Орбан ограничи свободата на Унгарската академия на науките и принуди Централноевропейския университет да напусне страната.

Министерството на човешките запаси разгласи предишния петък новия народен образователен проект, в който детайлно се прецизира какво ще се учи в началното учебно заведение и гимназиите. Синдикатът Демократичен съюз на учителите прикани за митинги против измененията в проекта, който в този момент е заложен в закон. В негово изказване се споделя, че е проблематично, когато просветителната рамка се базира на идеология вместо на професионални правила. Синдикатът приканва законът да бъде отдръпнат.

Преподавателите по история и литература разгласиха настрана изказване, в което споделят, че новият проект ще фаворизира националистически създатели и хрумвания. Така да вземем за пример в програмата по литература измежду 10-те най-значими маджарски създатели попада Ференц Херцег, който е бил покровител на италианския фашистки деспот Бенито Мусолини. Не се загатва въобще единственият маджарски притежател на Нобелова премия Имре Кертес, отличен с нея през 2002 година за творбите си за претърпяното от хората през Холокоста.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР