Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) има готовност да

...
Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) има готовност да
Коментари Харесай

Най-големият синдикат в МВР заплаши с протест

Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) има подготвеност да излезе на ефикасен митинг, оповестиха от организацията. Причината е продъжителен спор на синдиката с една от основните дирекции във ведомството – " Правно-нормативна активност ". От профсъюза настояват, че структурата отхвърля разговор с тях и не взима под внимание мненията им по значими въпроси.

В Министерство на вътрешните работи има дългогодишни проблеми, че чието решение се бави. Именно по такива тематики е спорът сред СФСМВР и юристите на министерството. От синдиката показват, че са спорили по какъв начин да се приложи държавното решение за 10% нарастване на заплатите в системата. Профсъюзът твърди, че вътрешният министър независимо може да дефинира размера му и по тази причина са упорствали заплатите на всички чиновници да бъдат увеличени с равна сума. От дирекцията обаче дали отговор, че нарастването ще е 10% за всички. По този метод чиновниците с дребни заплати са получили малко нарастване, а тези с огромни – надлежно повече пари, което съгласно синдикатите не е заслужено.

Други противоречиви въпроси са за изключителния и нощния труд. По закон изключителния труд в Министерство на вътрешните работи се компенсира или с в допълнение възнаграждение или с отпуск, който може да е до 12 дни годишно. Проблемът се появява, когато служителят получи цялата отплата под формата на отпуск, само че отново му се наложи да работи изключително. От СФСМВР настояват, че правната дирекция отхвърля да даде мнение по какъв начин се действа в такива случаи.

Друг проблем е нощният труд. Според синдикатите в Министерство на вътрешните работи той не се регистрира както показва Кодексът на труда и в следствие чиновниците биват ощетени. Въпреки че министерството неведнъж е осъждано, правната дирекция не е дала мнение и по този въпрос.

" Въпреки положените през последните години старания, нейните членове и всички чиновници в Министерство на вътрешните работи не престават редовно да са пострадали от неспособността на Дирекция „ Правно-нормативна активност “ да предложи на управлението на Министерството съответни решения на проблеми, засягащи директно професионални и стопански ползи на чиновниците ", пишат от федерацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР