Синът на Мусевени, генерал Мухузи Кайнеругаба, наскоро организира митинги из

...
Синът на Мусевени, генерал Мухузи Кайнеругаба, наскоро организира митинги из
Коментари Харесай

Избираният 6 пъти президент на Уганда качи сина си на армейския връх

Синът на Мусевени, военачалник Мухузи Кайнеругаба, неотдавна провежда манифестации из цялата страна в нарушаване на закон, забраняващ на настоящи армейски офицери да вземат участие в партийна политика. Но Кайнеругаба споделя, че неговите действия - в това число неотдавнашното пускане на активистка група, известна като Патриотичната лига на Уганда, са надпартийни и целят да насърчат патриотизма измежду угандийците.

Кайнеругаба беше нараснал на новия си пост късно нощес, съгласно военно изказване. Двама от най-близките му съветници получиха министерски постове при смяна на министрите в държавното управление, също оповестена късно нощес. това подхранва спекулациите, че Мусевени поддържа политическите действия на Кайнеругаба.

Мусевени, който за първи път пое властта със мощ през 1986 година и е избиран шест пъти, не сподели по кое време ще се пенсионира. Той няма противници в ръководещата партия " Движение за национална опозиция ". Това е повода мнозина да имат вяра, че военните ще имат думата при избора на негов правоприемник. Съюзниците на Кайнеругаба са стратегически ситуирани на командни позиции в службите за сигурност, съгласно наблюдаващи.

Следващите президентски избори в Уганда ще се произведат през 2026 година

Поддръжниците на Кайнеругаба споделят, че той предлага на Уганда опцията за спокойно прекачване на властта в страна, където не е имало подобен преход от приемането на самостоятелност от английското колониално ръководство през 1962 година Но водачи на опозицията, критици и други, нетърпеливи за смяна, споделят, че възходът на Кайнеругаба води източноафриканската страна към наследственото ръководство.

Кайнеругаба се причисли към армията в края на 90-те години на предишния век и издигането му до върха на въоръжените сили беше спорно, като критиците нарекоха това " Проект Мухузи ", който да го приготви за президентския пост.

Мусевени и Кайнеругаба от дълго време отхвърлят съществуването на сходна скица, само че наподобява, че е в ход преход, защото 79-годишният Мусевени изкарва последния си мандат без различим правоприемник в цивилното държавно управление.

Напоследък Кайнеругаба беше старши президентски консултант, отговарящ за специфичните интервенции, откакто татко му го в профил от поста пълководец на пехотата през 2022 година По това време Кайнеругаба беше виновен за поредност от обидни туитове, в това число един непровокиран, в който той заплашваше да превземе столицата на прилежаща Кения. Преди това той е служил като пълководец на елитна група от специфични елементи, защитаващи президентското семейство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР