Синът на кралица Елизабет II 74-годишният Чарлз III получи короната

...
Синът на кралица Елизабет II 74-годишният Чарлз III получи короната
Коментари Харесай

„Да живее кралят“: На историческа церемония Чарлз III получи короната

Синът на кралица Елизабет II 74-годишният Чарлз III получи короната на Обединеното кралство.  bTV наблюдава церемонията с две специфични паралелни студиа. Шест часа продължи първото цифрово студио на btvnovinite.bg - " Да живее кралят ", водено от Зейнеб Маджурова.

А близо четири часа в ефира на bTV Петя Дикова от София и Васил Христов от Лондон наблюдаваха възкачването на трона на новия английски монарх.

Чарлз III публично сяда на английския трон и редакцията на btvnovinite.bg ще ви предложи неповторимо цифрово наличие по тематиката

Чарлз III беше коронован дружно със брачната половинка си Камила в Уестминстърското абатство. Той наследи трона от майка си Елизабет II, която умря през септември предходната година.

Церемонията, която съвсем не се е трансформирала през вековете, продължи към два часа. В момента, в който Кентърбърийският архиепископ сложи короната на главата на краля в цялата страна проехтяха топовни салюти. Въпреки неприятното време в Лондон стотици хиляди се бяха събрали, с цел да гледат внушителната върволица.

 Лондон в очакване на крал Чарлз III Снимка: EPA

Драконовските ограничения за сигурност не разрешиха на доста от искащите да стигнат до събитието. Службата в Уестминстърското абатство съблюдава хилядолетната традиция и мина в няколко стадия.

В първата част новият монарх беше показан на народа. Закле се пред Библията да съблюдава закона и каноните на Църквата на дървен стол, употребен при коронация на крал Едуард през 1296 година и от още 26 монарси.

bTV ще ви направи съпричастни със събитието със особено студио в ефира на малкия екран

Кулминацията на церемонията беше моментът, в който архиепископът сложи короната на Свети Едуард на главата на новия крал. Британският престолонаследник принц Уилям се закле във честност, коленичил пред татко си. За първи път това направиха и всички присъстващи с обща клетва. 

Хиляди жители на Обединеното кралство се събраха в центъра на Лондон, с цел да съпреживеят историческия миг на коронацията и да проследят процесията от Абатството до Бъкингамския замък.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР