Синът на Байдън Хънтър е обвинен по обвинения в притежание на оръжие за лъжа за пристрастяване към наркотици

...
Синът на американския президент Джо Байдън Хънтър беше обвинен в
Коментари Харесай

Синът на американския президент Джо Байдън Хънтър беше обвинен в четвъртък за незаконно закупуване на оръжие, когато е употребявал наркотици, хвърляйки нова сянка върху кампанията на баща му за преизбиране догодина.

53-годишният Хънтър Байдън беше обвинен по две точки за даване на неверни изявления, когато твърди във формулярите, необходими за покупката на оръжие през 2018 г., че не е употребявал наркотици незаконно по това време.

Трето обвинение гласи, че въз основа на фалшиви показания, той незаконно е притежавал оръжието през 11-дневен период през октомври същата година.

Ако бъде осъден и по трите обвинения в престъпление, Байдън на теория може да получи 25 години затвор, въпреки че на практика те рядко биват наказвани със затвор време.

Като удостовери, че не е употребявал незаконно наркотици, когато купи револвера Colt Cobra, Байдън „знаеше, че това твърдение е невярно“, каза Министерството на правосъдието.

Обвинението дойде два дни след републиканците в Конгреса започна разследване за импийчмънт срещу демократа Джо Байдън, твърдейки, че когато е бил вицепрезидент, се е облагодетелствал финансово от чуждестранните бизнес сделки на сина си.

Правните проблеми на Хънтър Байдън са мишена за политическите съперници на баща му, който наддава за втори мандат в Белия дом.

Хънтър е обучен в Йейл адвокат и лобист, превърнал се в художник, но животът му е помрачен от алкохолизъм и пристрастяване към крек кокаин.

Без да предлагат никакви доказателства, републиканците обвиниха правосъдието на Байдън Департамента за защита на сина му и обвиниха Уайс, назначен от републиканците, че се отнася леко към Хънтър.

Конгресменът Джеймс Комър, републиканец от Кентъки, който ще ръководи разследването за импийчмънт, приветства повдигането на обвинения за оръжие, наричайки го "много малко начало."

"Планини от доказателства разкриват, че Хънтър Байдън вероятно е извършил няколко престъпления и американците очакват Министерството на правосъдието да прилага закона еднакво", каза Комър.

Двукратно импийчмънтираният бивш президент Доналд Тръмп реагира на неговото Платформа Truth Social.

„Това, обвинението в огнестрелно оръжие, е единственото престъпление, извършено от Хънтър Байдън, в което не е замесен Изкривеният Джо Байдън“, каза той.

Сделката за признаване на вината се провали

Но водещ Демократът Кийша Ланс Ботъмс, бивш кмет на Атланта и бивш старши съветник на Джо Байдън, попита защо Хънтър е бил обвинен.

„Може ли някой да ми каже колко хора са били федерално обвинени за закупуване на оръжие, докато се занимават с вещества проблеми със злоупотребата?" Bottoms каза в X, известен преди като Twitter.

„Не знам отговора, но през моите над 29 години като адвокат, никога не съм чувал за него.“

Обвиненията за оръжие бяха повдигнати от Justice Специалният прокурор на отдела Дейвид Вайс, който разследва Хънтър Байдън от 2018 г. насам по различни обвинения, свързани най-вече с задграничните му бизнес сделки.

Преди два месеца споразумение за признаване на вината между Байдън и Вайс, обхващащо обвинението за оръжие, както и предполагаеми данъчни нарушения , се влоши.

Байдън се съгласи да се признае за виновен във федералния съд в Делауеър по две дребни данъчни обвинения. В замяна му беше предложена пробация, тъй като той вече беше платил това, което дължеше на правителството, заедно с наказанията.

Вайс се съгласи да спре обвинението за престъпление с оръжие, ако Байдън завърши „предварително отклоняване“, което често включва консултиране или рехабилитация.

Но в драматичното изслушване на 26 юли сделката се срина относно това дали Байдън щеше да бъде имунитет срещу всякакви други обвинения, също разследвани от Вайс, включително възможни престъпления, свързани с неговите бизнес сделки в Украйна, Китай и другаде.

Съдията спомена възможността че Байдън може да бъде обвинен в това, че е действал като лобист на чужди правителства, без да се е регистрирал в Министерството на правосъдието.

Три седмици по-късно, след като сделката се провали, Вайс оттегли данъчните обвинения и каза, че обвинителен акт по обвинението за оръжие ще дойде от края на септември.

С навлизането в изборната надпревара през 2024 г., републиканците в Камарата на представителите във вторник официално започнаха разследване за импийчмънт срещу президента Байдън.

Те твърдяха, без да предлагат твърди доказателства, че докато е вицепрезидент през 2015г. -2016 г. Байдън се намеси, за да защити предполагаемо корумпирана украинска енергийна компания Burisma, където Хънтър Байдън беше в борда на директорите.

Републиканците твърдят, че Джо Байдън и семейството му са прибрали големи суми за подпомагане на Burisma.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР