Синът на Алис Крайчева Александър Балкански не се разделя със

...
Синът на Алис Крайчева Александър Балкански не се разделя със
Коментари Харесай

Алис Крайчева издъхнала от рак и разбито сърце преди 10 години

Синът на Алис Крайчева Александър Балкански не се разделя със фотография на майка си, която стои на видно място в ателието му в радомирското село Касилаг. Единственият правоприемник на емблематичната тв водеща, който е художник, от известно време се е застопорил в обезлюденото обитаемо място и не желае да чуе да се върне в столицата, макар че е кореняк софиянец. Такава е и жена му Нели, която след два месеца висене в интернет разкрила Касилаг.

Първоначално фамилията възнамерявало да си построи единствено вила, само че при коронавирус рецесията тя се трансформирала в техен непрекъснат дом. Държали сами да си създадат къщата, тъй че да е по усета им и вложили по доста от обичаните си материали - дърво и камък. На стените висят фотоси на дядото на Александър - огромния живописец и график Пенчо Балкански. Освен художник, той е и извънреден занаятчия на фотообектива и фотосите му и до през днешния ден са настоящи.

Съпругата на Пенчо и баба на Александър е австрийката Омарозия, а във Виена българинът излага картините си с огромен триумф. Внукът му признава, че в този момент на село е доста по-продуктивен като живописец, тъй като в софийското му ателие постоянно се отбивали другари, пък и предвижването из столицата му отнемало часове.

Александър е приключил Художествената гимназия, където признава, че научил доста. В Академия обаче не му понесло и по тази причина напуснал без диплом. " Незаменимо е да можеш да си правиш каквото искаш, а тук на село го имам ”, споделя Балкански с необятна усмивка.

Той е повода майка му Алис Крайчева да стартира професионалния си път първо като манекенка. Красавицата е на 19 години, към този момент родила единственото си дете, когато получава поканата да демонстрира облеклата на Центъра за нови артикули и мода. Поканата идва непосредствено от приятеля и сътрудник на Пенчо Балкански Атанас Нейков, който тогава е живописен шеф на ЦНСМ (Център за нови артикули и мода). " И на една вечеря, детето ми беше на година, той ми вика: " Що не дойдеш да станеш манекенка? ”, спомня си началото на кариерата си Крайчева. Тя към този момент е съумяла да смъкна 30 кг, които качила по време на бременността. До последно обаче внимаваше какво яде. " Избягвам тесто, сладко си разрешавам 2 пъти в месеца най-много. Месо хапвам пилешко и свинско. Не хапвам телешко - доста ми е мъчително за теленцата. Не хапвам агнешко по същата причина, настрана, че ми мирише, риба хапвам малко – не обичам доста, само че пък употребявам доста зеленчуци. Смятам, че всяка жена, която почита себе си, би трябвало доста да внимава с храната ”, споделяше приживе някогашната моделка, която бе запазила стройната си фигура. Алис бе и буйна пушачка, която мъчно пускаше цигарата.

Бащата на Александър също е художник - Теодор Балкански. Софийската клевета твърди, че преди да се врече във честност на Теодор, Алис Крайчева претърпява бурна обич с колоритния столичен ваятел и безгрижник Атанас Ковачев, който умира от тежка цироза в навечерието на 50-ия си рожден ден през 1998 година Двамата са съученици от 34-а гимназия. Когато Атанас отива в казармата, Алис му дава обещание да го чака, само че по-късно заживява с Теодор, а зарязаният цялостен живот не може да я преживее. Дави тъгата в алкохола, само че и Теодор също надига чашката.

" Безпаметно се влюбих в Теди. Той беше безумно хубав, доста се обичахме ”, признава приживе Алис, само че макар любовта свадите в дома им зачестяват поради бохемската природа на брачна половинка. Агонията завършва с бракоразвод. Теодор умира преди година, като до последно кара ски и се разхожда със сина си из планините край село Касилаг.

" След Балкански се омъжих за мой сътрудник от радиото - доста готин, само че за малко време ", разказваше Алис. Всъщност красивата брюнетка работи като манекенка, единствено до момента в който следва българска лингвистика. Въпреки че по това време тази специалност е прекомерно примамлива с пътуванията и приятната гласност, щом се дипломира, младата жена я зарязва и стартира работа в Радио " София ”, където остава 3 години.

" От ЦНСМ не ме пускаха дълго време. Ходих, плачех, молих и най-сетне ме пуснаха. Най-големият ми пестник след оставката, макар че аз бях доста щастлива, че ще работя в медия, т.е. това, което съм желала, пристигна след 3 месеца. Разбрах, че Масако Оя е поканила целия екип на центъра за нови артикули и мода и те отпътуват за Япония. Беше ми доста тъжно, че пропуснах шанса да видя тази страна, а пък сътрудниците ми бяха ядосани по тази причина, че съм напуснала ”, спомня си приживе именитата хубавица.

През 1981 година става кореспондент в отдел " Информация " на държавната телевизия. Прави пробив в ефира, без значение че нарушава табуто - не може да споделя вярно буквата " р ”. Написва за изпита текст, в който няма нито една от тази " рискова ” писмен знак. На прослушването обаче я питат за какво произнася някаква дума по избран метод. " И аз, нали съм си снобка, пренебрежително отвърнах: " Защото такава е тРанскРипцията ”. Така всичко лъсна. Въпреки това ме взеха ”, смееше се Алис.

Дълги години ексцентричната и истинска Крайчева оцветяваше сивия от време на време пейзаж на " Сан Стефано ” 29. Алис беше в екипа на славното в миналото предаване " Събота, късен следобяд ”. За техните репортажи и купони с Ричард Груев и Емил Розов към момента се носят градски митове. Близо петилетка работи с Александър Авджиев в основания от него утринен блок " Добро утро ”, по чийто обичай по-късно се нароиха епигоните. След като смъкнаха предаването от ефир, от 2002 до 2004 година със Сашо бяха виновни редактори на " Денят стартира ”.

Алис беше в стихията си, станеше ли дума за мода и жанр . Неслучайно беше създател и водещ на тематичните излъчвания - с доста нюх и опитност помагаше на младите дами да образуват усет в дрешника си. Българките следяха рубриките й с приятност, тъй като в тях постоянно имаше необикновен взор. Сутрешният блок на БНТ1, където тя ръководеше минутите за просвета, беше последното й щатно и държавно работно място.

Докато се труди на " Сан Стефано ”, Алис се задомява за предприемача Светослав Петров, който я носи на ръце, само че си отива без време. Последната й бурна обич е с някогашния шеф на Народния спектакъл Павел Васев, който обаче завършва връзката си с именитата манекенка по свое предпочитание. Крайчева остава с разрушено сърце и дълго не може да се съвземе, че е зарязана. През лятото на 2011 година тя е освободена от Българска национална телевизия. Едва ли има подозрение, че мощният стрес и откъсването от обичаната й среда са отключили рак на панкреаса, от който си отиде единствено на 65 години. Така се случи и при вярната й приятелка Васа Ганчева.

" Тежка засегнатост, занемаряване и изтощение са нещата, които ме вбесяват ”, сбито изкоментира тогава изгонването си Алис, к оято обаче бе навършила години за пенсия. Преди да почине през 2013 година, тя съумява да се порадва на внучката си Яна. Днес 14-годишното момиче е едно от дребното деца в село Касилаг, където бебе не се е раждало от десетилетия. Местните доста й се радват, че върви в селското учебно заведение, въпреки приятелите на Нели и Александър да ги оповестили за луди, че я отписват от централната столично школо, което посещавала преди този момент.

Баща й Александър постоянно наричал майка си по име, Яна пък бе единствено на 4 години, когато си отиде Алис и тя не чу задоволително път и от нея думичката " баба ”, само че тя се радваше, че младите й сътрудници я назовават " како ” - по този начин, както на времето са наричали и Бригита Чолакова. Алис приема обръщението " како " като купа, само че 10 години след кончината й малко на брой на " Сан Стефано ” се сещат за нея.

Гледаше кучетата си като деца

Алис Крайчева бе известна със слабостта към кучета порода басет, за които се грижеше като за родни деца, по този начин както в никакъв случай не го е правила даже за сина си. Александър е отгледан от майката на Алис. Днес обаче в радомирското село синът й гледа две помиярчета, които тичат на воля.

Телевизионерката не криеше, че има тежка уплаха от самолети, въпреки че обича да пътува. " Всичките ми пътувания по чужбина са свързани с невероятни комедии за тези, които са били с мен, тъй като аз се напивам в уиски и бира. После стартирам да крещя " Отворете вратата да сляза ”, приказвам нелепости, всичко се залива от смях. Аз имам уплаха и от ортодонт. Имам лист със зъболекари – отивам, разтварям си устата и примирам ”, споделяше приживе Алис Крайчева.

Снахата не съумя да стане депутатка

Снахата на Алис Крайчева Нели не съумя да стане депутатка на изборите през 2022 година като част от групировката на Мая Манолова " Изправи се, България ”. Нели реши да влиза в политиката като дълготраен деятел на организацията на майките на деца с увреждания " Системата ни убива ” и се кандидатира от София и Благоевград, само че и тя, както и партията на някогашната омбудсманка останаха отвън Народното събрание.

48-годишната ландшафтна архитектка е принудена да изостави специалността поради сина си Алекс, към този момент на 26 години, който е с церебрална парализа: " Лекарска неточност при раждането повреди за цялостен живот сина ми. Това прекатурна моето и житие, и съществуване. Както всеки се сеща, младостта ми отпътува, само че зрелостта ме налегна от рано. Приех го... Работила съм по специалността си и обичах специалността си, до момента в който синът ми не навърши 18 години. И всичко свърши с професионалната ми реализация ”, споделя Нели.

Трудила се в софийската общинска компания за озеленяване, само че откакто тя била закрита, се посветила на социална активност. Сега оползотворява наученото, като облагородява средата в радомирското село. Сама избрала да постои къщата си на неравномерен терен, който приключва в гората, макар присмеха на дребното останали локални поданици, които все й напомняли, че къща и лозе на хълм не се вършат, написа " Уикенд ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР