Синагогата във Вилнюс беше затворена след получени заплахи. В Литва

...
Синагогата във Вилнюс беше затворена след получени заплахи. В Литва
Коментари Харесай

Синагога във Вилнюс беше затворена след заплахи

Синагогата във Вилнюс беше затворена след получени закани. В Литва се организираха диспути за ролята на литовците в Холокоста.

Еврейската общественост в Литва заяви за затварянето на синагога във Вилнюс. Властите в литовската столица оповестиха по-рано, че повече няма да бъде почитана паметта на двама спорни литовски офицери поради евентуалното им присъединяване в унищожаването на евреи.

В публично известие на еврейската общественост в страната се показва, че са били получени телефонни позвънявания и писма със закани през последните дни, а евреите и синагогата нямат средства да подсигуряват сигурността на посетителите, в това число на оживели от холокоста и фамилиите им.

Файна Куклиански, ръководител на еврейската общественост в Литва:Това е превантивна мярка. Ние сме неправителствена организация и никой не може да ни каже по кое време да отваряме и по кое време да затваряме. Няма различен метод. Не притежаваме оръжия или друга отбрана. Можем единствено да се обадим на полицията.
Тези събития идват след плевел спор, провокиран от решение на кмета на Вилнюс да отстрани паметна плоча на литовския офицер Йонас Норейка, който за прочут интервал е работил за нацистите, както и да промени името на улица, кръстена на различен офицер - Казис Скирпа, упрекван в антисемитски възгледи.

Еврейската общественост приветства тези решения, само че някои консерватори оповестиха, че ще намерят различен метод да бъде почетена паметта на двамата офицери.

Правителството на страната прикани силите на реда да вземат неотложно ограничения, с цел да предотвратят възможни прояви на етническа ненавист.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР