Син чай ( Butterfly Pea Flower ) е билкова отвара,

...
Син чай ( Butterfly Pea Flower ) е билкова отвара,
Коментари Харесай

Син чай: Ползи за здравето, странични ефекти и как се прави

Син чай ( Butterfly Pea Flower ) е билкова запарка, произхождаща от Южна Азия.

Прави се посредством варене на сухи венчелистчета на Clitoria ternatea L. , растение, известно с присъщия си наследник цвят.

Освен че е натурален хранителен оцветител, синият чай се употребява необятно поради своите лечебни свойства. Според някои изследвания, усъвършенства здравето на сърцето и мозъка и има антидиабетни и противоракови свойства. ( 1 )

Статията преглежда изгодите от наследник чай, в това число неговите преимущества, дефекти и по какъв начин да го приготвите.

Какво е наследник чай?

Синият чай е билкова настойка, приготвена от сухи венчелистчета на  Clitoria ternatea L. , прочут и като „ Butterfly Pea Flower “. Инфузията постоянно е овкусена със съставки като мента, джинджифил, лимонена трева или канела.

Цветовете на цветето варират от бяло до наситено синьо. Синият цвят се дължи на високото наличие на антоцианини – антиоксидантни пигменти, които се срещат и в други сини и лилави плодове и зеленчуци.

След като се свари, чаят може да промени цвета си на червен, лилав или зелен, според от неговото pH или равнището на киселинност. ( 2 ) ( 3 )

Освен че придават на чая отличителния наследник цвят, антоцианините са виновни и за неговите лечебни свойства. Всъщност, по тази причина от дълго време се употребява в аюрведичната медицина за лекуване на голям брой болести. ( 4 )

Също по този начин си коства да се означи, че цветовете на растението се употребяват като естествена хранителна багра и като декоративни цветя по целия свят.

Ползите от пиенето на наследник чай

Ето някои от най-популярните и учредени на доказателства изгоди от пиенето на наследник чай.

Насърчава здравето на сърцето

Пиенето на наследник чай може да усъвършенства здравето на сърцето ви посредством възстановяване на кръвното налягане и равнищата на холестерола.

Проучванията върху животни демонстрират, че екстрактът от цветя на Clitoria ternatea може да намали кръвното налягане посредством разширение на кръвоносните съдове за възстановяване на притока на кръв. ( 5 ) ( 6 )

Освен това, има и антитромботични резултати. Това значи, че може да предотврати образуването на кръвни съсиреци, рисков фактор за инсулт. ( 7 )

Проучване при 16 мъже с наднормено тегло или затлъстяване в допълнение откри, че приемането на дестилат от Clitoria ternatea след хранене с високо наличие на мазнини понижава образуването на мастни кафези и натрупването на триглицериди. ( 8 )

Това значи, че екстрактът може да усъвършенства извънредно високите концентрации на кръвни липиди след хранене – предиктор за сърдечно заболяване.

За да обяснят този резултат, учените спекулират, че антиоксидантите на цветето инхибират панкреатичната липаза, ензим, виновен за разграждането на питателните мазнини.

Богат на антиоксиданти

Антиоксидантите са потребни съединения, които почистват молекулите, известни като свободни радикали. Твърде доста свободни радикали в тялото ви могат да доведат до оксидативен стрес, който може да насърчи появяването на избрани болести ( 9 )

Както споменахме, цветовете на това растение са богати на антоцианини, а точно делфинидин, който значително е виновен за наситено синия до виолетов цвят. ( 10 )

Антоцианините са група антиоксиданти. Те участват в ядливи плодове, зеленчуци и цветя и обезпечават удобни резултати против болести като сърдечни болести, диабет и някои типове рак.

Доказателствата също по този начин демонстрират, че делфинидинът защищава от липидна пероксидация – развой, който поврежда клетъчните мембрани, предизвиква стареенето и предизвиква образуването на канцерогенно съединяване, наречено малонов диалдехид (МДА).

Може да има противодиабетни свойства

Антоцианините в здравословния наследник чай могат да оказват помощ за ръководството на равнищата на кръвната ви захар.

Някои проучвания демонстрират, че антиоксидантите в екстракта от Clitoria ternatea могат да инхибират ензимите, усвояващи въглехидратите, като чревна алфа-глюкозидаза, панкреатична алфа-амилаза и захараза.

Чрез инхибиране на упоменатите ензими, екстрактът забавя храносмилането и усвояването на захарите. В подмяна това води до понижаване на кръвната захар и нивата на инсулин.

Намалените равнища на инсулин в кръвта са свързани с по-нисък риск от инсулинова устойчивост, дисфункция на кръвоносните съдове, затлъстяване и метаболитен синдром.

Въпреки това проучванията при хора към момента имат спорни открития, когато проучват антидиабетните свойства на синия чай.

Проучване при 15 здрави възрастни откри, че потреблението на захароза – или трапезна захар – с 1 или 2 грама дестилат от Clitoria ternatea води до потиснати равнища на инсулин и кръвна захар 30 минути по-късно, което допуска усъвършенствано ръководство на кръвната захар след хранене.

За разлика от това, дребното изследване при 16 мъже с наднормено тегло или затлъстяване не откри обилни разлики в равнищата на кръвната захар след храна с високо наличие на мазнини, допълнена със същото количество дестилат.

Освен това имайте поради, че в изследванията върху хора се употребява екстракта от цветето, а не чая. Тъй като чаят е доста по-разреден, е малко евентуално да има същите забележими резултати.

Други изгоди от наследник чай

Други евентуални изгоди от пиенето на наследник чай включват:

  • Противогъбични и антимикробни свойства.  Някои антиоксиданти, открити в цветето, могат да предложат противогъбични свойства срещу  Penicillium expansum conidia  и антибактериални свойства срещу  Streptococcus mutans  и  Staphylococcus aureus. ( 11 ) ( 12 )
  • Здраве на мозъка. Проучванията върху животни демонстрират, че екстрактът от Clitoria ternatea може да усъвършенства паметта и да предотврати по-нататъшна загуба наизуст при заболяването на Алцхаймер, макар че нито едно проучване не удостоверява тези резултати при хората. ( 13 )
  • Алтернатива без кофеин. Това е напитка без кофеин, която може да замести кафето. ( 14 )
  • Естествен оцветител за храна. Синият цвят на цветовете е известна опция на изкуствените сини хранителни оцветители.

Докато проучванията за изгодите от синия чай са обещаващи, множеството от тях се концентрират върху екстракти и антиоксиданти, а не върху сварения наследник чай. Освен това има явна липса на проучвания върху хора, защото множеството от проучванията са свързани с констатации от епруветки и проучвания върху животни.

По този метод са нужни по-нататъшни изследвания, с цел да се разбере по-добре потребните резултати от пиенето на чаша от този чай.

Потенциални странични резултати

Понастоящем няма обявени странични резултати от пиенето на наследник чай.

Въпреки това, някои анекдотични доказателства настояват, че може да аргументи гадене, болки в стомаха и диария, в случай че се употребява в огромни количества.

Как да си създадем наследник чай

Приготвянето на чаша наследник чай е елементарно и можете да му се насладите парещ или леден.

Ето какво ще ви би трябвало, с цел да си извършите чаша наследник чай вкъщи:

  • 1 чаша (240 mL) вряща вода
  • 3–5 цвята Clitoria ternatea , 1 чаена лъжичка изсушени цветя от Clitoria ternatea или 1 чаена торбичка
  • захар, мед или различен подсладител (по избор)
  • сок от половин лайм или лимон (по избор)

Поставете цветовете на Clitoria ternatea или торбичка чай в чаша и прибавете вряща вода. Оставете да престои 5 минути или до момента в който водата стане с блестящо наследник цвят. Подсладете със захар или мед на усет по избор.

Можете също да добавите сок от лайм или лимон. Освен че прибавя лют усет, това също по този начин намалява pH или равнището на киселинност на чая, променяйки цвета му от наследник към лилав.

За да се насладите на освежаваща чаша наследник чай в парещ летен ден, просто оставете чая да се охлади, сипете в чаша и прибавете лед.

Заключение

Синият чай е билкова настойка, приготвена посредством накисване на цветовете на Clitoria ternatea в гореща вода.

Високото му наличие на антоцианини придава на чая присъщия яркосин цвят и лечебни свойства. Те могат да включват усъвършенствано здраве на сърцето и мозъка и антидиабетни и противоракови свойства.

Синият чай нормално е безвреден за консумация, макар че може да докара до храносмилателен дискомфорт, в случай че се употребява в огромни количества.

Прочети още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР