Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е

...
Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е
Коментари Харесай

Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни

Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е българска.

Цялата сериозна историческа просвета твърди, че кирилицата е българска. Тя е основана точно в Плиска, което е известно от историческите извори. Археолозите помогнахме в тази тенденция, тъй като открихме надписи не от началото на X век, които ни демонстрират точно първите датирани неща. Един от тях е открит в скален манастир в Крепча. Имаме безспорни доказателства, че кирилицата е направена в България. Нещата, които приказват в РСМ, са безусловно несъстоятелни, тъй като Климент Охридски и Наум са изпратени там от Велики Преслав със задачата да постановат новата книжовност. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

По думите му най-важното за един археолог е да откри надпис, защото посредством него би могла да се промени цялата история.

" Надписите са от друго естество, само че всеки един от тях може да даде нов исторически щрих. Създаването на кирилицата и превеждането на църковните книги е нашият максимален принос в европейската просвета и Средновековие ", разясни той.

Проф. Овчаров е на мнение, че съединението на един народ е невероятно без просвета, която се основава на база на писмеността.

Пред Bulgaria ON AIR aрхеологът разяснява и неналичието на финансиране в бранша.

" Тежката политическа рецесия се отрази и на българската археология. От 2021 година имаме едно неразбираемо финансиране. Умолявам страната да финансира разкопките ", посочи той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР